Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Professioneel begeleid drone vliegen op WoTS 2016

Op de WoTS van 4 t/m 7 oktober 2016 gaan wij op zoek naar de beste dronepiloot. Apex Dynamics wil namelijk ook in de toekomst harder blijven lopen en misschien betekent dat wij onze producten met drones moeten gaan bezorgen. Om u goed voorbereid de besturing van de Quadcopter in handen te geven hebben wij de hulp ingeroepen van dronespecialist Parcival Hofland’s Dutch Drone Academy. Hij gaat u helpen de snelste tijd neer te zetten en misschien wel de beste dronepiloot van de beurs te worden. Wij gingen met Parcival in gesprek over de Dutch Drone Academy en waarom dronevliegen zo fantastisch is.

Op de WoTS vliegen we om de snelste tijd met een Quadcopter. Om ervoor te zorgen dat u goed beslagen ten ijs komt plaatst Dutch Drone Academy daarnaast twee dronesimulatoren zodat u vooraf kan oefenen.

Wat is Dutch Drone Academy?

Logo-DutchDroneAcademyParcival Hofland is al 20 jaar ondernemer en verkocht eind 2012 zijn vorige bedrijf omdat hij tijdens een project geconfronteerd werd met de enorme mogelijkheden die drones bieden op het gebied van video.

“Ik zag een voor mij ‘onmogelijke’ video, ik kon mij niet voorstellen hoe deze gefilmd was. Dat kan helemaal niet met een kraan of een camera op rails! Dat bleek door een drone gefilmd te zijn en ik was verkocht. Dat moest de kern van mijn volgende bedrijf worden, die drone-techniek en alle mogelijke toepassingen daarvan.”

Zijn besluit werd behoorlijk op de proef gesteld want enkele weken na het ontvangen van de eerste drones om mee te gaan vliegen, verbood de overheid plotseling commerciële dronevluchten. Alles stond aan de grond en Hofland zat met de handen in het haar. Het ondernemerschap bleek toen hij zich realiseerde dat commerciële vluchten dan wel verboden waren maar consumenten te springen stonden om te leren ‘vliegen’.

foto portret“Van mijn favoriete type consumentendrone, de DJI Phantom, vliegen er in West-Europa al zo’n half miljoen exemplaren rond. Bij de lancering van een nieuwe uitvoering, krijgt de fabrikant in één uur wel 10.000 orders binnen. De consument die écht wil leren vliegen, dat is mijn klant.”

De hobby-droneworkshop van de Dutch Drone Academy is tegenwoordig bij veel droneverkopers onderdeel van het verkochte pakket. Iemand die investeert in een drone wil daar immers ook goed mee leren vliegen, een partnerschap met Dutch Drone Academy is daarom logisch. Naast lessen geeft Dutch Drone Academy ook lezingen over de toepassing en inzet van drones in uiteenlopende markten en situaties. Maar bovenal delen zij graag hun plezier en passie over drones.

“Soms vergeet ik dat ik aan het werk ben.”

Drones en film

Na een lange lijst van verplichte opleidingen en keuringen afgewerkt te hebben kon Hofland naast lesgeven ook weer zelf gaan vliegen. Inmiddels was ook het vliegverbod opgeheven. Onder de naam Dutch Drone Team filmt hij voor veel verschillende bedrijven waaronder grote TV-producenten in binnen- en buitenland en maakt zijn team de meest fantastische beelden van bijvoorbeeld concerten, natuur of evenementen.

“Vliegen voor de BBC of RTL en fantastische shots maken is misschien wel het leukste wat er is! Ach nee, dat is niet waar. Mijn plezier en lol in het vliegen met drones overbrengen op een groep mensen vind ik ook fantastisch. Omdat ik ook de ondernemer ben kan ik zelf niet altijd vliegen. Toen we Pink Floyd recent mochten filmen in Pompeï, toen was ik wel jaloers op de dronepiloten die ik daarheen stuurde. Eerder kon ik gelukkig wél bij U2 in de Ziggo dome zijn”

Toekomst van drones

SDW drones 04Op dit moment zijn er nog heel erg veel uitdagingen op het gebied van veiligheid en betrouwbaarheid. Daarom is met name bedrijfsmatig dronevliegen nog aan veel regels gebonden. Parcival denkt dat de markt weer een enorme sprong maakt als die bezwaren worden weggenomen.

“Vliegtuigen zijn bijvoorbeeld redundant, als de motor uitvalt kan het vliegtuig doorvliegen. Een drone valt gewoon uit de lucht als de voeding uitvalt. Ik kijk ernaar uit dat redundancy zijn intreden doet bij drones die ‘ready to fly’ uit de doos komen. Dan gaat de overheid namelijk misschien wél toelaten dat we boven bevolkt gebied of ’s nachts mogen vliegen. Die vrijheid, daar kijk ik naar uit. Dat komt nog bovenop de economische activiteit die daardoor gaat ontstaan, die voor mij als ondernemer natuurlijk interessant is.”

Bezorgen met drones?

Als we Amazon mogen geloven dan is pakketbezorging met drones slechts een kwestie van tijd. Ook pakketbezorger DHL experimenteert met de mogelijkheden en zegt dichtbij te zijn. Hoe realistisch is dat? Volgens Hofland loopt dat niet met zo’n vaart. Hij rekent voor dat een DHL bus 500 pakketjes kan bezorgen in een straal van 600 kilometer. Zo’n drone kan één pakket van een kilo bezorgen in een fractie van dat gebied. Hij ziet het niet zo snel gebeuren.

Een pakket dat echt snel ter plaatse moet zijn, zoals een orgaan of een klein maar essentieel machineonderdeel is dan waarschijnlijker. In zo’n geval wegen de baten op tegen de kosten. Een drone kent immers geen files of andere onvoorziene wegversperringen. Daar staat tegenover dat een drone na iedere vlucht onderhoud nodig heeft en een stuk kwetsbaarder is. Drone bezorgen is dus vooralsnog erg kostbaar en niet altijd even praktisch maar Hofland sluit het zeker niet uit.

“Je zou de drone niet als doel moeten zien denk ik. Het is slechts een middel om een doel te bereiken. Een héél belangrijk middel met veel ontwikkelpotentieel, dat wel. Dat maakt het wat mij betreft ook zo leuk om op de stand van Apex te staan: beiden leveren wij een zéér hoogwaardig product aan klanten die daardoor een fantastische prestatie kunnen neerzetten.” Sluit Hofland af.

Apex vliegt harder

In ieder geval zijn drones iets van de toekomst en Apex Dynamics wil klaar zijn voor die toekomst. Onder begeleiding van de Dutch Drone Academy zoeken we daarom op de World of Technology and Science, 4 t/m 7 oktober in de Jaarbeurs Utrecht naar de beste dronepiloot.

 

Wil je meer weten over Parcival Hofland en zijn Dutch Drone Academy, bezoek dan hun website op www.dutchdroneacademy.com