Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search

Specialist in spelingsarme tandwielkasten, rondsels en tandheugels

Samen met onze klanten werken we aan geavanceerde oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Met onze innovatieve producten, diepgaande kennis en jarenlange ervaring voorzien wij onze klanten waar nodig van de kennis en expertise die het verschil maakt.

Neem contact oparrow next

haakse-tandwielkasten

Haaks Planetaire tandwielkast

Een planetaire tandwielkast is een tandwielkast waarbij de ingaande as en de uitgaande as in één lijn liggen. Een planetaire tandwielkast wordt gebruikt om op de kleinste footprint de grootste koppels te kunnen overbrengen.

Bekijk ons assortimentarrow next

Haaks Hypoide tandwielkast

Hypoïde tandwielen zijn speciale conische tandwielen waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar kruisen. Ze worden bijvoorbeeld in auto’s en vorkheftrucks gebruikt om de rotatie van de aandrijfas op de achteras over te brengen en zo de wielen aan te drijven. Door dit principe is de vertanding altijd spiraalvormig.

Bekijk ons assortimentarrow next

Advies over tandwielkasten

Twijfelt u welke tandwielkast het beste past bij uw toepassing? Onze experts helpen u graag de juiste keuze te maken. Zij staan voor u klaar met uitgebreide productkennis en expertise op basis van jarenlange ervaring. Neem voor advies op maat contact met ons op.

Neem contact oparrow next

Haaks kegelwiel tandwielkast

Bij een kegelwiel zitten de haakse tandwielen in de hartlijn van elkaar, de ingaande as en uitgaande as zitten in één lijn. Deze kegelvormige tandwielen worden gebruikt om roterende beweging haaks over te brengen, daardoor is dit type reductor vaak symmetrisch opgebouwd. Apex Dynamics maakt bij de haakse kegelwielkasten altijd gebruik van spiraal vertande tandwielen.

Bekijk ons assortimentarrow next

Een haakse tandwielkast kiezen

Wanneer kies je voor een haakse overbrenging en hoe kies je de juiste tandwielkast? Een aantal redenen om voor een haakse tandwielkast te kiezen zijn:

  • Ruimtebesparing
  • Wanneer je een tandwielkast met een holle as wilt, bijvoorbeeld voor een as of kabels
  • Wanneer een opsteekreductor voordelen biedt
  • Als aftak-as of verdeelreductor

De juiste keuze van een tandwielkast is afhankelijk van zeer veel factoren, zoals de vertanding. Kiest u voor rechte of schuine vertanding? Een schuine vertanding trilt minder, heeft een lager geluidsniveau, geen gelijkloopfouten en hogere koppels. Rechte vertanding is goedkoper en in bepaalde situaties een prima product, die beter voldoet aan uw wensen en eisen. In de praktijk kunt u hanteren dat een eenvoudige toepassing voldoende heeft aan rechte vertanding, terwijl complexe of veeleisende toepassingen om schuine vertanding vragen.

De belangrijkste formules voor een tandwielkast zijn:

P = M x ? en ? = 2 x ? x n.

  • P = Vermogen (W of Nm/sec)
  • M = Koppel (Nm)
  • n = toerental (-/sec)

Voor een uitgebreide uitleg van deze formule leest u ons blog “planetaire tandwielkast kopen”. Wilt u uitgebreid advies? Neem dan contact op, onze experts bieden u graag een persoonlijk advies.

Neem contact oparrow next

Design tool voor tandwielkasten

Benieuwd welke tandwielkast of welk tandheugel en rondsel het best passen op uw toepassing? Met onze design tool weet u zeker dat u de juiste combinatie van servomotor, tandwielkast, tandheugel en rondsel koopt. Probeer het direct!

Naar de design toolarrow next

High end vs. medium end tandwielkasten

In ons uitgebreide assortiment van uit voorraad leverbare tandwielkasten bieden wij zowel medium-end als high-end tandwielkasten aan. Afhankelijk van de technische uitdaging wordt bepaald of een high end of een medium end tandwielkast beter voldoet. We leggen u graag het verschil tussen medium- en high-end tandwielkasten uit. Drie elementen van de tandwielkast verschillen:

  • Vertanding
  • Lagers
  • Afdichting

Vertanding tandwielkast

Onze medium-end tandwielkasten maken gebruik van rechte vertanding, de high-end tandwielkasten maken gebruik van schuine vertanding. Bij een schuine vertanding grijpen meer tanden tegelijkertijd in elkaar, hierdoor is de tandbreedte groter. Een grotere tandbreedte zorgt voor een hoger koppel, de tanden glijden als het ware in elkaar in plaats van in elkaar te grijpen. Daardoor loopt een tandwielkast met schuine vertanding altijd rustiger dan een tandwielkast met rechte vertanding. 

Lagers en afdichting tandwielkast

Voor onze medium-end tandwielkasten gebruiken we kogellagers en wordt de tandwielkast afgedicht op de lager. Onze high-end tandwielkasten bevatten cylinder- of kegellagers. Deze tandwielkasten worden afgedicht met Viton en zijn hierdoor beter bestand tegen chemicaliën en extreme temperaturen.

Neem contact oparrow next