Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search

Rondsels en tandheugels voor spelingsarme tandwielkasten

Samen met onze klanten werken we aan geavanceerde oplossingen voor de uitdagingen van morgen. Met onze innovatieve producten, diepgaande kennis en jarenlange ervaring voorzien wij onze klanten waar nodig van de kennis en expertise die het verschil maakt.

Neem contact oparrow next

Tandheugel en rondsel

 

Planetarie, hypoïde en kegelwiel tandwielkasten

Apex Dynamics biedt spelingsarme planetaire, hypoïde en kegelwiel tandwielkasten. In een planetaire tandwielkast liggen de ingaande as en de uitgaande as in één lijn, deze tandwielkasten worden gebruikt om op de kleinste footprint de grootste koppels over te brengen. Een hypoïde tandwielkast bestaat uit speciale conische tandwielen waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar kruisen, hierdoor is de vertanding altijd spiraalvormig. Voor het haaks overbrengen van een roterende beweging wordt gebruik gemaakt van een kegelwiel tandwielkast, waarbij de haakse tandwielen in de hartlijnen van elkaar zitten en de ingaande en uitgaande as op één lijn zitten.

Twijfelt u aan de juiste tandwielkast voor uw project? Neem contact met ons op voor een uitgebreid advies!

Neem contact oparrow next

Tandheugel en rondsel berekenen

De berekening en selectie van een tandheugel, rondsel, tandwielkast en motor gebeurt vaak op basis van trial-and-error, toch bieden we in onze catalogus hulp om een berekening te maken. Een aantal belangrijke begrippen zijn:

 • Tangentiële kracht of voedkracht: dit is de kracht [in N] die nodig is om het lineaire bewegingsprofiel te kunnen leveren.
 • Koppel: dit is wat het rondsel ziet en is simpelweg tangentiële kracht * arm (radius rondsel) [in Nm].
 • Veiligheidsfactor: Apex adviseert een veiligheidsfactor van minimaal 2 voor horizontale en 3 voor verticale aandrijvingen.
 • Wrijvingscoëfficiënt: Hoe zwaar – of licht- loopt het systeem? Een veel toegepaste waarde is 0,1 of 0,15.
 • Externe krachten: Wordt het systeem gebruikt om bijvoorbeeld producten aan te duwen? Dan dient deze kracht bij de Tangentiële kracht toegevoegd te worden.

Bekijk voor een rekenhulp onze catalogus. De tabellen met formules zijn te vinden na de rondsels.

Tandheugel en rondsel kopenbtn arrow next

 

Tandheugel en rondsel

Aandachtspunten voor de selectie van een tandheugel

Houd bij het selecteren van de juiste tandheugel het volgende in gedachten:

 • Een rondsel van ca 20 tanden is mathematisch gezien het optimum qua tangentiële kracht en systeemspeling. Een groter rondsel zorgt voor meer speling, een kleiner rondsel voor lagere koppels en meer slijtage.
 • Een grotere module hoeft niet te betekenen dat de tangentiële kracht groter is! Een tandheugel module 2 in kwaliteit 5 kan een hogere tangentiele kracht overbrengen dan module 3 in kwaliteit 8. (!)
 • De kwaliteit van een tandheugel is niet alleen de afwijking per meter, maar ook de (na)behandeling en hardheid. Zo heeft bijvoorbeeld kwaliteit 8 een betere prijs dan kwaliteit 10!
 • Speling ontstaat door het samenspel van alle componenten. Het heeft geen zin een supernauwkeurige tandwielkast te nemen met bv een groter rondsel of een lagere kwaliteit tandheugel.
 • De toleranties van de tandheugels en rondsels zijn niet genormaliseerd, we zien hier in de praktijk vaak afwijkingen. (bijvoorbeeld door de totale afwijking per 300 mm te geven ipv per 1000 mm) daarom gaan de eerste 12 pagina’s van onze catalogus over de toleranties van ONZE producten, hoe we deze gedefinieerd hebben en wat de waarde is. Van lineaire afwijking tot hardheid en rechtheid, alle toleranties zijn te vinden.
 • Voor een stille en spelingsarme aandrijving met lange levensduur is het aan te bevelen om rondsel en tandheugel van 1 leverancier te betrekken. Vooral met schuine vertanding luisteren de toleranties erg nauw!
Neem contact opbtn arrow next

 

Lineaire aandrijving bepalen met tandheugels en rondsels

Het bepalen van een lineaire aandrijving is een nauw samenspel tussen tandheugel, rondsel, tandwielkast en de motor. Deze componenten en de bijbehorende variabelen zijn essentieel om aan uw ontwerpspecificaties te voldoen, daarom leggen we hier in onderstaande video meer over uit.

 

Neem contact oparrow next