Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

3D printen is “hot”, wat kan Apex Dynamics bieden?

Steeds vaker lees en hoor je erover, 3D printen, maar wat is 3D printen en wie levert onderdelen om zo’n 3D printer te bouwen? Een 3D-printer is een apparaat dat op basis van digitale “bouwtekeningen” (computerbestanden) min of meer willekeurige driedimensionale objecten produceert. Dit gebeurt door objecten laag na laag op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan hoe vroeger piramides werden gebouwd.

Het driedimensionale printproces is ontstaan uit een aantal projecten van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) in het jaar 2000. Dit is een uitbreiding van rapid prototyping, waarbij het er vooral om ging in een kort tijdsbestek een prototypemodel te maken. De eerste toepassingen waren met een metaal als productiestof.

Het MIT heeft na een succesvolle werking licenties overgedragen aan een aantal bedrijven voor het commercieel produceren en gebruiken van deze technologie. De volgende stap was het produceren van modellen gebaseerd op andere stoffen, zoals keramiek of kunststoffen.

3D-ArtOndertussen is het eerste vuurwapen al geprint en komen er in Eindhoven 2 megaprinters te staan, mogelijkheden te over. Als je iets langer hierover nadenkt dan komen nieuwe producten –die normaal moeilijk of niet te produceren zijn- in sneltreinvaart voorbij : turbines, brillen, protheses, sieraden, scheepsschroeven, stroomlijnen, etc. De Nederlandse architect Janjaap Ruijssenaars ontwierp zelfs een gebouw uit één stuk dat door een 3d-printer kan worden uitgeprint. Ruijssenaars wilde een 3d-printtechniek gebruiken die zand of vermalen steen opnieuw in de gewenste vorm verhardt.

Wel beschouwd is een grote 3D printer een XYZ tafel (Positioneertafel) of een portaal, die een grotere hoogteverstelling heeft en natuurlijk een “printkop”, in welke vorm dan ook. De software stuurt de servo-motoren aan die de printkop positioneert. Het is wel fijn te weten dat Apex Dynamics binnenkort alle servo-mechanische onderdelen kan leveren om zo’n printer te bouwen: voor de X, Y en Z as, maar ook voor bv de hoekverstelling van de printkop. En dat alles in de gewenste nauwkeurigheid, koppels en natuurlijk geleverd binnen 2 weken!

Mocht het daarnaast op een dag mogelijk zijn hoge precisie (onderdelen voor) reductoren te printen, dan weten wij een ding zeker, dan is Apex Dynamics daar als een van de eerste bij, want ook qua innovaties lopen wij harder!

Persbericht 13 Februari 2014, Helmond