Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Bijzondere Applicaties : Badminton robot

Met een veld van 5,18 bij 13,4 meter, snelheden van 421 km/uur, reactietijden van slechts een fractie van een seconde en versnellingen van minimaal 16 m/s2 is Badminton de meest dynamische racketsport ter wereld. Het is dan ook een enorme uitdaging om deze tak van sport door een robot te laten uitvoeren. Flanders Mechatronisch Technology Centre (FMTC) te Leuven in België is deze uitdaging aangegaan.  FMTC is het onderzoekscentrum van de toonaangevende mechatronica bedrijven in Vlaanderen. FMTC helpt de kloof tussen academische kennis in de mechatronica en het gebruik hiervan in industriële toepassingen te overbruggen en wordt hierbij ondersteund door de Vlaamse overheid. Meer informatie kunt u vinden op de website van het FMTC.

badminton-robotHet is niet de bedoeling om wereldkampioen Badminton te worden met deze robot. Het FMTC heeft de eerste badmintonrobot ter wereld gemaakt om nieuwe technologieën te kunnen demonstreren.

Om praktische redenen is gekozen om een niet mobiele robot te ontwikkelen met een vaste aandrijving. Bij de bouw van de robot is gebruik gemaakt van standaard technologie zoals een lineaire motor en 2 servomotoren van maxon motor in combinatie met planetaire reductoren van Apex Dynamics. Hierdoor is het bereik van de robot 1,5 meter hoog en 6 meter breed. De robot slaat altijd naar boven terug en smashen is niet mogelijk. Het is indrukwekkend om te zien hoeveel de robot kan retourneren.

De robot bestaat uit 3 functionele blokken: lokalisatie, interceptie en aandrijving. Hoewel de lokalisatie van de badminton shuttle en het interceptiealgoritme om de juiste baan van de shuttle te bepalen zeer complex en hoogtechnologisch zijn is de aandrijving voor Apex Dynamics natuurlijk het meest interessant, met name de twee rotatieassen. Deze twee rotatieassen worden verzorgd door 250 W motoren van maxon motor benelux BV. In combinatie met de AE-serie planetaire reductoren van Apex Dynamics zorgen deze twee motoren voor het draaien en de slag van het racket. Zodra de robot het interceptie punt heeft bepaald stopt de robot en wacht tot het berekende tijdstip van onderschepping. Op dat moment wordt het slagmechanisme geactiveerd om de shuttle te retourneren. In het onderstaande filmpje is de robot in actie te zien:

Geoefende badmintonspelers hebben zeer enthousiast gereageerd. De robot heeft op dit moment het niveau van een junior badminton speler en zou nog veel beter kunnen als deze verder wordt uitontwikkeld. Het doorontwikkelen van een dergelijke grote uitdaging levert veel nuttige technologische informatie op, daarom gaat het FMTC verder. Daarbij wordt gedacht aan een mobiele robot die het hele veld afdekt. Dat het een dynamische applicatie is moge na het lezen van dit artikel en het zien van het filmpje duidelijk zijn, vandaar ook dat de planetaire reductoren van Apex Dynamics zo goed in dit geheel passen.

Wilt u meer weten over de diverse applicaties van Apex Dynamics, neem dan contact met ons op.

Met dank aan Dhr. Andrei Bartic van het FMTC en maxon motor benelux BV