Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

De Elfstedentocht – jarenlange obsessie

Gaat hij door dit jaar? Waarschijnlijk weer niet! IJsmeesters wagen zich jaarlijks aan meteorologische voorspellingen, maar tot velen hun spijt dateert de laatste tocht alweer van ruim 17 jaar geleden.  We kunnen concluderen dat deze bijna 200 kilometer lange schaatstocht, ook wel heroïsch “tocht der tochten” genoemd de schaatskoorts in ieder geval elk jaar even opstuwt.

De schaatstocht is natuurlijk bij iedereen bekend. De zomerse recreatieve fietstocht groeit ook aan populariteit en bekendheid. En sinds 2006 is er ook een nieuwe variant. De 2-jaarlijkse DONG Energy Solar Challenge World Cup for Solar Powered Boats. Ooit begonnen als een eenmalig event, maar door groeiend enthousiasme uit binnen- en buitenland vindt inmiddels de 5e editie plaats van 28 juni tot 5 juli 2014.

Dong-Energy-Solar-Challenge-Logo

Hoe is deze op zonne-energie varende Elfstedentocht tot stand gekomen?

“In Australië organiseren ze de World Solar Challenge op de weg. In Friesland kan dat ook, maar dan op het water!” zegt medewerker Energiebeleid Bouwe de Boer van de provincie Fryslân/Gemeente Leeuwarden in 2005. Samen met professor Wubbo Ockels van de TU Delft en Andries van Weperen van organisatiebureau Noordplan werden de ideeën besproken en uitgedacht. Daarna werd opgeschaald tot een volwaardige Elfstedentocht!
DONG-Energy-Solar-Challenge-SneekIn 2006 was het dan zover: de eerste editie van de Frisian Nuon Solar Challenge. Na 24 uur varen in zes dagen tijd voeren vier van de 24 startende boten over de finish, de rest van het veld finishte later. Na de eerste race heeft de Solar Challenge grote innovatie-stappen gemaakt. Bij de tweede editie in 2008 startten 39 boten en 24 teams gingen over de eindstreep binnen 24 uur vaartijd. In 2010 veranderde de naam in DONG Energy Solar Challenge vanwege de nieuwe hoofdsponsor.

Met 43 teams had de race van 2010 een record aantal deelnemers. De race innoveerde en etappes werden langer gemaakt. Er deden voor het eerst zonneboten met draagvleugels mee, waarmee aanzienlijk sneller gevaren werd. In 2006 deed de snelste zonneboot bijna 17 uur over een afstand van 200 kilometer, in 2010 werd deze afstand in minder dan 11,5 uur afgelegd. En in 2012 was dit nog sneller; 10 uur en 40 minuten. Ook het deelnemersveld is veranderd: Van hoofdzakelijk Nederlandse deelnemers wordt de tocht steeds internationaler en teams komen nu uit alle windstreken: Brazilië, China, USA en vele Europese landen. Er wordt gestart in 4 klassen :Challenge A, Challenge B, Topklasse en V20-klasse.

Meer informatie treft U op www.dongenergysolarchallenge.nl.

Waarom vertellen wij u dit?

Apex Dynamics heeft een team gesponsord met een zeer speciale open reductor voor een revolutionaire aandrijving. Zoals wij zeggen “Apex loopt harder!” gaan wij er ook vanuit dat wij door dit team te sponsoren zij ook harder gaan lopen, in dit geval varen. Uit concurrentieoverwegingen kunnen we nu nog niet alles prijsgeven, maar neemt u van ons aan….wij houden u op de hoogte!

Persbericht 5 Maart 2014, Helmond