Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

David temt Goliath

In 2011 nam Loonbedrijf Martens uit Oudenbosch haar nieuwe John Deere 8345RT rupstrekker in bedrijf. Het ontbreekt deze gigant niet aan kracht: zijn 9 liter motor zorgt met zijn 392 paardenkrachten voor indrukwekkende prestaties in het dagelijks gebruik.

 

Dit artikel is geschreven door onze partner VarioDrive Aandrijf- en Besturingstechniek BV, klik hier voor het originele artikel.

Hoe een 60mm kleine servomotor een 392 PK sterke John Deere rupstractor richting geeft!

John-Deere_rups-tractor-2Peter Martens: “Wij zetten de trekker dagelijks in voor de zware klussen zoals het in één gang rooien van de bomen èn tegelijkertijd egaliseren van de bodem van bospercelen, maar ook voor het kilveren (een bijzondere vorm van egaliseren).”

Bij deze werkzaamheden komen de kwaliteiten van de John Deere tot zijn recht. Ondanks de uiterst eenvoudige en soepele bediening in de “active seat” waar alle primaire bedieningselementen in de armleuningen van de stoel zijn verwerkt, miste Peter toch nog iets.

Martens: “Wij gebruiken de 8345RT veelvuldig bij het bosfrezen. Hierbij hangt de frees achter de trekker, waarbij de chauffeur het proces continu in de gaten moet houden. Dankzij de draaibare stoel van de John Deere is dit goed te doen. Echter, de chauffeur moet de trekker ook op ieder moment kunnen bijsturen, maar dit is lastig, omdat het stuur zich achter zijn rug bevindt. Hier moest een oplossing voor komen in de vorm van het op afstand overnemen van de stuurfunctie.”

John-Deere_aandrijvingEr moest een robuuste, industriële en vooral veilige aandrijf- en besturingsoplossing komen om deze super trekker in het spoor te houden. De aanvullende eisen waren dat de aandrijving zo compact moest zijn dat deze op geen enkele manier in de weg zou zitten of de chauffeur zou hinderen bij zijn werk.

Hiervoor werd een mechanische constructie bedacht waarbij een servomotor met Apex Dynamics reductor aan de stuurstang geklikt wordt. Wanneer nodig is deze weer net zo makkelijk te ontkoppelen. Het resultaat, met 2 vingers sturen en maximale aandacht voor de grondbewerking! Kortom, een uiterst geslaagde combinatie van brute kracht en intelligent gebruikte aandrijf- en besturingstechniek.

Persbericht 11 Juni 2014, Helmond
Bron: VarioDrive Aandrijf- en Besturingstechniek BV, klik hier voor het originele artikel.