Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Waarom zowel schuine als rechte vertanding bij een reductor?

Jarenlang is er een tweestrijd gaande tussen aanbieders van servo-reductoren. Centraal staat dan de vraag wat is beter, rechte of schuine vertanding? Wij waren dan ook verrast toen we op de Hannover Messe 2013 zagen dat 2 concurrenten die jarenlang rechte vertanding als beste optie verkochten, ineens over waren gegaan op schuine vertanding! Al die jaren argumenteren waarom rechte vertanding beter is kwam hierdoor uiteraard in een ander daglicht te staan. Wat ons nog meer opviel is dat één van die aanbieders de ingaande kant van Apex Dynamics letterlijk heeft gekopieerd. De klemring voor de motoras is zelfs een 1:1 kopie! Eigenlijk zijn wij hier best trots op en onze slogan “Apex Dynamics loopt harder!” blijkt ook hier weer op zijn plaats. Wij lopen dus ook harder als het om innovatiekracht gaat.

Reductor met schuine vertanding

De A-serie reductoren van Apex Dynamics, de AB, AD, AE, AF, AL, en AN serie, zijn allen uitgerust met schuine (Spiraalvormige) vertanding. Wij kozen destijds hiervoor om de volgende redenen:

  • Minder trillingen
  • Lager geluidsniveau
  • Geen gelijkloopfouten
  • Hogere koppels

Dit neemt niet weg dat wij in bepaalde gevallen vinden dat een reductor met rechte vertanding prima voldoet en beter aansluit op uw wensen. En daarom leveren wij de Apex Dynamics PA, PB, PE, PG, PN en PS met rechte vertanding. Eigenlijk kunt u van het volgende uitgaan:

Reductor met rechte vertanding: wanneer kies je daarvoor?

Bij het ontwerpen van een reductor met schuine vertanding spelen er een aantal zaken mee. Denk bijvoorbeeld aan het opvangen van axiale krachten. Dit zonder dat het ten koste gaat van de asbelastingen en het rendement van de reductor. Aangezien toepassingen waar een reductor met schuine vertanding gewenst is meestal meer high-end zijn worden er veel hogere eisen gesteld aan bijvoorbeeld koppel, dynamiek, speling en stijfheid. Bij Apex zijn alle materialen, constructies, afdichtingen en lageringen volledig aangepast aan deze hogere eisen.

Dit bewijst maar eens temeer dat het leveringsprogramma van Apex Dynamics goed op elkaar is afgestemd:

  • De medium end reductoren met rechte vertanding (P-serie)
  • De high end reductoren met schuine vertanding (A-serie)

Reductor met rechte of schuine vertanding kiezen?

schuine en rechte vertanding

Een reductor met rechte vertanding giert een beetje. Denk bijvoorbeeld aan een auto. In de achteruit giert de versnellingsbak en dus rechte vertanding. In de vooruit versnelling is hij vrijwel stil en dus schuine vertanding.

Welke keuze voor u het beste is? Dat is uiteraard afhankelijk van de toepassing. Wij adviseren u graag, uiteraard objectief want wij leveren beide varianten.

Dus recht of schuin…..Apex Dynamics loopt harder!