Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Nieuw tandheugel en rondsel systeem voor Belgisch Solar team Agoria

Hoe blijft de Solar Challenge wereldkampioen innoveren? Al in 2017 steunde Apex Dynamics de ingenieursstudenten van de KU Leuven die in de daarop volgende jaren het kampioenschap wisten te winnen. Agoria Solar Team ontwikkelde in 2021 een eigen tandheugel- en rondsel systeem en wij mochten daar ook dit keer een bijdrage aan leveren. Daar vertellen we natuurlijk graag meer over. Belgisch Solar team Agoria

Ruim 16 jaar geleden wilde een team van gepassioneerde ingenieursstudenten van de KU Leuven meedoen aan een race met zonnewagens (voertuig aangedreven door alleen zonlicht). Ze bouwden de allereerste Belgische zonnewagen, de Umicar One, en namen hiermee deel aan de World Solar Challenge, een race van 3021 kilometer door de Australische Outback. En dat doen ze nog steeds, ze bouwen zonnewagens om over de hele wereld te racen, de kracht van groene energie te laten zien en om te bewijzen dat Belgische technologieën en bedrijven aan de top van de innovatie staan. En steevast finisht de Belgische zonnewagen in de hoogste regionen.

In 2021 is het Solar Team begonnen met de productie van de negende Belgische zonnewagen. De lat ligt hoog, want met hun vorige zonnewagen, de BluePoint, heeft het Belgische team zowel het Europees als het wereldkampioenschap gewonnen. Het studententeam mag rekenen op de steun van een aantal financiële en technische partners, Apex Dynamics is er daar natuurlijk een van.

Tandheugel en rondsel systeem naar eigen ontwerp

Apex Dynamics leverde in 2017 aan dit team een tandwielkast voor een uniek mechanisch vierwielstuursysteem dat naar volle tevredenheid werkte. Nu klopten ze weer bij ons aan omdat ze het stuursysteem wilden veranderen in een eigen ontworpen tandheugel- en rondsel systeem. De reden van verandering is dat de regelgeving van de race continu verandert om de teams zo tot nog meer innovatie te bewegen.

De ontworpen stuurinrichting is veel lichter dan wat de markt kan bieden, heeft een kleinere draaicirkel dan conventionele wagens en stuurbekrachtiging is niet nodig. Door een zorgvuldig gekozen rondsel zijn de krachten in de stuurinrichting beperkt en is er een systeem ontwikkeld om de combinatie af te stellen.

Apex Dynamics steunt Agoria Solar team

Apex Dynamics assisteerde met de selectie en leverde kosteloos deze materialen. Deze componenten werden intern door middel van draadvonken aangepast aan het ontwerp en ondertussen in de auto ingebouwd. Het stuurhuis is ontwikkeld uit een blok aluminium 7075-T6, een zeer sterke aluminium soort die ook nog eens een lage massadichtheid heeft. Deze is met de eindige elementen methode geoptimaliseerd om gewicht te besparen. Aan de hand van shims kan de positie van de tandheugel ten opzichte van het tandwiel geregeld worden om zo het systeem spelingsvrij te maken.

Presentatie negende Belgische zonnewagen

Door Corona is de presentatie aan koning Filip van België uitgesteld, maar deze zal begin augustus plaatsvinden. Daarna volgde de officiële voorstelling van de zonnewagen –met geavanceerd stuursysteem- in Antwerpen en is hij klaar voor de volgende zonne-race. Deze staat gepland eind oktober 2021 in Marokko, genaamd The Moroccan Solar Challenge. Hierbij dient 2500 km in 5 dagen afgelegd te worden op enkel zonne-energie.
Zie ook de website van dit event.

Apex Dynamics wenst het Agoria Solar Team veel succes met de toekomstige races!