Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Corrosiebestendige tandheugels

het belang van corrosiebestendigheid bij tandwielkastenCorrosiebestendigheid is cruciaal in bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie, offshore en in cleanrooms. Roest heeft namelijk nadelige effecten op de nauwkeurigheid, het geluidsniveau of de levensduur en bij toepassingen in deze omgevingen moet dat ten alle tijden voorkomen worden. Apex Dynamics heeft ook een roestvast stalen tandheugel, maar dit is qua sterkte en nauwkeurigheid niet altijd optimaal. De tandheugels van Apex Dynamics kunnen daarom uitgevoerd worden met een extra – alzijdige! – corrosiebescherming.

Omdat we regelmatig vragen krijgen over de mogelijkheden op het gebied van corrosiebestendigheid hebben we besloten de mogelijkheden eens op een rijtje te zetten.

Tandheugel vernikkelen (bestelcode N)

Vernikkelen is het proces waarbij een metaal (meestal staal) voorzien wordt van een laagje nikkel. Dit vormt een beschermlaag die het metaal beschermt tegen roest en andere corrosie. Er zijn twee methodes:

  1. Chemisch (ook wel stroomloos of autokatalytisch) vernikkelen. Dit proces ziet het voorwerp ondergedompeld waarbij er autokatalytische chemische reacties plaatsvinden in het bad.
  2. Galvanisch of elektrolytisch vernikkelen. Bij dit proces wordt het voorwerp in een bad gehangen en vernikkeld door middel van elektrolyse, waarbij het als kathode fungeert.

Afhankelijk van de toepassing kunnen we eerste vernikkelen en daarna slijpen of eerst slijpen en daarna vernikkelen.

corrosiebestendige tandheugel en rondselEen vernikkeld object (Engels: Nickel plated) is glanzend zilver van kleur.

Tandheugel fosfateren (bestelcode P)

Fosfateren is een chemisch proces dat een laag onoplosbare fosfaten op een metaaloppervlak aanbrengt. Omdat de toplaag van het basismateriaal geen metaal meer bevat, reageert het anders dan het oorspronkelijke metaaloppervlak. Een dergelijke laag noemt men ook wel conversielaag. De fosfaatlaag heeft goede hechting- en corrosie werende eigenschappen. Door de inwerking van een zwakzure fosfaathoudende vloeistof op het staaloppervlak ontstaat de volgende reactie:

2 Fe(s) + Fe3+(aq) + 3 H2PO4-(aq) -> 3 FePO4(s) + 3 H2(g)

De kleur van de fosfaatlaag is grijs tot blauwzwart, een goed voorbeeld van gefosfateerd staal (Engels: Phosphate film) is bijvoorbeeld de bekende Colt 45 revolver.

Tandheugel zwarten (bestelcode B)

Het kenmerk van het chemisch zwarten is dat er een chemische omzetting (conversie) van het oppervlak plaatsvindt. Hierdoor ontstaat er bijna geen maatverandering van het te behandelen product. Door het dompelen in een warm (140-145ºC) alkalisch bad ontstaat in en op het oppervlak een chemische reactie. Het alkalisch bad bestaat uit een mengel van zouten (natriumhydroxide, natriumnitraat, nitraat, oppervlakte-actieve stoffen en stabilisatoren). Dit resulteert in een uniform diep zwart uiterlijk met een beperkte corrosiebestendigheid.

 

Na het zwarten (Engels: Blackening) worden de onderdelen meestal extra geconserveerd met een olie of een was om een betere corrosiewering te waarborgen. Doordat de conversielaag vrij dun is, 4-5 micron, is de corrosiebestendigheid beperkt. De kleur van het behandelde metaal is vanzelfsprekend diepzwart en mat.corrosie bestendigheid en smering

Corrosiebestendigheid en smering

Natuurlijk zorgt de smering van het systeem voor enige corrosievastheid van de vertanding, echter deze smering loopt niet over de gehele tandheugel waardoor dit deel onbeschermd blijft en dus gaat roesten. Bovendien zijn dan de zijden niet beschermd. Om dit tegen te gaan zijn de bovenstaande corrosiebeschermingen geïntroduceerd.

Wij doen er alles aan om harder te lopen, het is dan ook logisch dat wij dat doorvoeren in onze producten. Corrosiebestendigheid zorgt ervoor dat onze producten nog langer hard voor u lopen. Wilt u meer weten over de mogelijkheden of uitleg over welke behandeling het best past bij uw applicatie? Neem dan contact met ons op.