Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Video: Lineaire aandrijvingen bepalen met tandheugels en rondsels

Het bepalen van een lineaire aandrijving met tandheugels en rondsel is door de vele variabelen niet altijd eenvoudig. De tandheugel moet bijvoorbeeld de voedkracht kunnen leveren en nauwkeurig genoeg zijn. De tandwielkast is een belangrijk component tussen het rondsel en de motor en de motor zelf moet een geschikt nominaal en maximaal koppel bij een bepaald toerental leveren. Eric Megens vertelt er in deze video meer over.

Transcript video: Lineaire aandrijvingen bepalen met tandheugels en rondsel

Het bepalen van een lineaire aandrijving met tandheugels en rondsel is door de vele variabelen niet altijd eenvoudig. Er is sprake van een nauw samenspel tussen tandheugel, rondsel, tandwielkast en de motor. Deze componenten en de variabelen zijn belangrijk om aan uw ontwerpspecificaties te kunnen voldoen. We vertellen u er in deze video graag meer over.

De tandheugel

Als eerste de tandheugel. Deze moet de voedkracht kunnen leveren en nauwkeurig genoeg zijn voor de toepassing. Hier overheen rolt het rondsel, welke het koppel transformeert in de voedkracht. Empirisch gezien is ronde de 20 tanden het meest optimale tandenaantal voor een rondsel. Het is het optimum tussen speling enerzijds en slijtage anderzijds.

De tandwielkast en de motor

De tandwielkast is het component tussen het rondsel en de motor en zorgt voor de verlaging van het toerental, een evenredige verhoging van het koppel, en niet onbelangrijk, een betere massa-traagheids-verhouding. Als laatste is daar de motor welke een geschikt nominaal en maximaal koppel bij een bepaald toerental levert.

Apex Dynamics rekent graag de aandrijving voor u door, op die manier komen we met een compleet voorstel, eventueel inclusief een volautomatische smeerunit. Ook kunnen we uitrekenen wat de nauwkeurigheid van het hele systeem, gebaseerd op de geselecteerde componenten, gaat worden.

Meer weten over tandheugels en rondsels? Download hier de catalogus of neem direct contact op voor een advies op maat.