Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Textiel met franjes: Etracon gebruikt holle as tandwielkasten Apex

Etracon is gespecialiseerd in de internationale handel van tweedehands tapijt- en fluweelweefmachines in de textielindustrie. Het bedrijf werd eind 1994 opgericht en is in inmiddels uitgegroeid van een éénmanszaak tot een bloeiende internationale handelspartner voor tweedehands textielmachines. Etracon is wereldwijd actief in de aankoop en verkoop van machines. Daarnaast adviseren en assisteren zij op technisch gebied en garanderen correctie productie na levering en voorzien de klant van instructie en training ter plaatsen. Voor het machinaal knopen van haar franjes ontwikkelde het bedrijf een bijzondere machine. Naast een PEII gebruikt het bedrijf holle as tandwielkasten van het type ATB in haar toepassing.

Een toepassingen met franjes

Sinds enkele jaren was er van verscheidene klanten de vraag gekomen naar een machine voor het produceren van franjes met knopen. In vele bedrijven worden deEtracon-Fidomatic-textiel_P-serie-2ze knopen nog manueel vervaardigd, of worden de voorgemaakte franjes geproduceerd door machines met zeer oude technologie, die heden ten dage geen enkele technische keuring kunnen doorstaan op gebied van veiligheid.

Om toch aan de klantwens te kunnen voldoen, is de hulp ingeroepen van de firma Fidomatic, een KMO, maar ook nauw verwant met Etracon (zoon-vader) die gespecialiseerd is in het ontwerpen en vervaardigen van mechanische onderdelen en de realisatie van speciale machinebouw. De doelstelling hierbij is het aanbieden van klantspecifieke oplossingen, waarbij ze zich profileren als volwaardige partner bij de optimalisatie van het productieproces van de klant. Of zoals op de website te lezen is “Fidomatic .. voor creatieve ideeën die tot ingenieuze oplossingen leiden!” De klanten situeren zich in uiteenlopende bedrijfstakken: machinebouwers, assemblagebedrijven, rubber- en kunststofsector, aluminium-verwerkende bedrijven, bouwnijverheid, textielindustrie, etc.

Betrouwbaar, Veilig, Eenvoudig

Etracon-Fidomatic-textiel_ATB-serie-2Etracon gaf aan Fidomatic de opdracht “Bouw een betrouwbare, veilige knoopmachine die eenvoudig om te stellen is op andere types franjes en die weinig nazorg vereist. De franjes moeten de uitstraling “Handgeknoopt machinaal” hebben.”

Met deze basis is Fidomatic van start gegaan om eerst een nauwkeurige analyse van het knoopproces te maken. Dit lijkt in eerste instantie eenvoudig, maar is in wezen een zeer complexe operatie, mede ook door de wens om snel om te kunnen stellen. Uiteindelijk heeft dit geleid tot een machine die gebruikt maakt van 20 servomotoren en 5 stappenmotoren om 1 knoop per seconde te kunnen leggen.

In de machine worden aan 1 zijde de draden ingebracht, om tot slot, na de weeftechnische operatie en het knopen, een voorgemaakte franje te zien verschijnen in continue ononderbroken proces. De knoopmachine staat los van de tapijtproductie, en de franjes worden door speciale naaimachines IS 7010 PF (ook verdeeld door Etracon) aan de tapijten bevestigd.

Etracon-Fidomatic-textiel_ATB-serieHet prototype, Fantasia genaamd, is gebouwd en staat volop te “spinnen” in Sint-Eloois-Winkel en het is erg imposant te zien hoe deze 25 aandrijvingen samenwerken om tot het gewenste product te komen! De besturing gebeurt via een PLC waarin de programma’s voor de verschillende franjes voorgeprogrammeerd zijn. Een deel van de motoren is uitgerust met Apex Dynamics holle as tandwielkasten.

holle as tandwielkasten ATB serieHolle as tandwielkasten: ATB075

Naast een PEII tandwielkast is er ook een Apex Dynamics holle as tandwielkast van het type ATB075 toegepast. Deze tandwielkast heeft een service life van 20.000 uur en een rendement van 98%. Het is een tandwielkast met één ingaande as en een uitgaande haakse doorlopende holle as, uitgevoerd in een gebruneerde stalen behuizing. De stalen ingaande holle as is tevens voorzien van een spiebaan. Naast de excellente specificaties is ook de compacte bouwgrootte het noemen waard.

Interesse uit de markt

Vanuit de markt van producenten van hoogwaardige tapijten is er veel interesse in deze nieuwe machine, het lijkt op een gat in de markt. Klanten uit -niet traditionele- exportmarkten als Iran, Oezbekistan, India, Egypte en Turkije tonen grote interesse, maar ook enkele klanten uit de thuismarkt België.Etracon-Fidomatic-textiel_P-serie

Na de duurtesten en het optimalisatieproces werd de “Fantasia” vrijgegeven, en is de eerste machine in werking in Iran.
Andere klanten hebben inmiddels ook reeds hun bestellingen bevestigd, waarmee “de Fantasia” definitief in de markt aanwezig is.

Meer informatie over de bedrijven vindt U onder www.etracon.be en www.fidomatic.be.