Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Hoog koppel flenstandwielkast: AP High Torque serie

Hoe breng je meer koppel, extreem spelingsarm, over in een beperkte ruimte? Apex Dynamics bracht met dit doel de hoogwaarde AP High Torque serie op de markt met uitgaande ISO9409 flens.
Deze serie beschikt over 4 (!) planeettandwielen, en dat is er 1 meer dan andere veelgebruikte series zoals AD, AH en PD. De AP High Torque is dan ook ideaal voor veeleisende, hoge-precisie  toepassingen zoals robots, lineair systemen en in de automotive.

Al sinds 1781 zijn engineers en technici bezig om de planetaire tandwielkast verder te perfectioneren en te optimaliseren. Doordat het aangedreven zonnewiel vaak 2 of 3 planeetwielen aandrijven -welke in een hol tandwiel ronddraaien- wordt de kracht over al deze tandwielen verwerkt wat resulteert in een compacte, maar zeer sterke tandwielkast.

Innovatie in planetaire tandwielkasten

Door al deze aandacht zijn er grote stappen gemaakt in de constructie, het materiaal, hardingsmogelijkheden, afdichtingen, lageringen en productie-nauwkeurigheid. Dat is goed te zien bij de verschillende series tandwielkasten van Apex Dynamics. Mede door de verschillende patenten en vindingen in de tandwielkast, zoals bijvoorbeeld de pompringen, meedraaiend ingangslager en eendelige planeetdrager, kunnen de planetaire tandwielkasten van Apex Dynamics de hoogste koppels aan.

Hoog koppel verwerken met  beperkte ruimte

Maar wat als deze koppels niet meer hoog genoeg zijn?  Als je nóg meer koppel wilt verwerken, maar je hebt niet meer ruimte? En je wilt of kunt ook niet naar een grotere tandwielkast in verband met de grotere massatraagheid, wat de dynamiek remt?  Speciaal voor deze toepassingen heeft Apex Dynamics de serie AP op de markt gebracht, een High-Torque versie met uitgaande ISO9409 flens.

Waarom kan deze meer koppel overbrengen dan bijvoorbeeld het type PD (flenstandwielkast medium end, rechte vertanding), AD (flenstandwielkast high end, schuine vertanding), AH (flenstandwielkast high end, schuine vertanding, extreem spelingsarm)?

In deze tandwielkasten drijft het zonnewiel 3 planeetwielen aan, welke draaien in een hol tandwiel. In de AP drijft het zonnewiel 4 (!) tandwielen aan, welke eveneens draaien in een hol tandwiel. Hierdoor kun je theoretisch 33% meer koppel overbrengen. En dat ook extreem spelingsarm.

Doordat er in de AP 4 planeetwielen zitten, is de overbrengverhouding in de laatste trap altijd 4 of 5,5 absoluut. Dat is de reden dat de totale overbrengverhouding van de AP altijd een veelvoud van 4 of 5,5 is.

Toepassing AP hoog koppel tandwielkast

De AP High Torque wordt toegepast in hoogprecieze lineairsystemen, robotica zoals een Delta Robot en de automotive-sector. Desgewenst kan de AP ook uitgerust worden met een curvic-plate interface, de APC, en is hij ook in haakse varianten leverbaar.

Voor meer informatie en advies neem contact op met Apex Dynamics BV.