Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Planetaire tandwielkast maakt hoog-precieze raamlift mogelijk

Het plaatsen van ramen en deuren is zwaar werk, zelfs voor de vaklieden die dit dagelijks doen, maar met een slimme raamlift van SmartLift is dit verleden tijd. Hiermee wordt het raam of de deur op zijn plaats getild en wordt precies gepositioneerd en afgesteld voordat het kan worden vastgezet. Apex Dynamics leverde de noodzakelijke aandrijvingen  voor dit essentiële systeem.

Rug en knieën, daar ervaren de meeste vakmensen pijn en andere ongemakken na jarenlang in de industrie te hebben gewerkt. Bijvoorbeeld in de bouw waar ramen en deuren moeten worden opgetild en volledig op hun plaats moeten worden afgesteld voordat ze kunnen worden gefixeerd. Werkgevers konden kiezen uit een aantal hulpmiddelen om hun werknemers hiermee te helpen, meestal werd hiervoor een vorkheftruck of Manitou gebruikt. Helaas konden deze het raam of de deur alleen naar het gat in de muur tillen maar niet positioneren.

Een raamlift die pas loslaat als het raam vastzit

Dat wilde ze graag realiseren bij SmartLift in Nykøbing Mors. Ze ontwikkelden een raamlift, voor binnen en buiten, die gebruikt kan worden om de deur of het raam volledig op zijn plaats te houden en af ​​te stellen. Omdat raam- en deurelementen vaak behoorlijk zwaar zijn hadden ze een aantal heel speciale uitdagingen met de apparatuur die moest worden gebruikt om het raam of de deur op zijn plaats te houden en zeer precies af ​​te stellen.

Kracht en precisie in één en dezelfde oplossing

Het zou immers niet alleen het zware bouwelement volledig stevig en stabiel moeten kunnen houden. Het moet ook in staat zijn om de plaatsing van het element in kleine stapjes met een afstandsbediening mogelijk te maken, zodat de raamlift het element pas loslaat nadat het in het gat in de muur was bevestigd. Het vereiste zowel kracht als precisie – en deze twee zaken gaan in de praktijk maar zelden samen.

Ofwel moest er een ouderwetse en zeer omslachtige mechanische oplossing of  een duur hydraulisch systeem worden toegepast. De eerste zou de bediening van de raamlift erg omslachtig maken en de tweede zou een risico op vervuiling – en een dure schoonmaak – opleveren als een van de hydraulische slangen zou worden doorboord. Bovendien zou dit de precisie niet halen.

Maar gelukkig nam de klant contact op met Apex Dynamics en het resultaat mag er wezen:

Grote planetaire tandwielkast in combinatie met klein tandwielkast en motor

In een nauwe samenwerking tussen SmartLift en Apex Dynamics is een oplossing bedacht met grote planetaire overbrengingen vooraan en kleinere aan de achterkant van de arm die het raam optilt en vasthoudt. Alle drie de elementen zijn ontwikkeld door APEX Dynamics Denemarken en de daadwerkelijke dimensionering van de individuele elementen is uitgevoerd in samenwerking met het bekwame ontwikkelingsteam van SmartLift.

De planetaire overbrenging van het type AD met uitgaande flens is ongelooflijk sterk en kan zelfs zeer zware raam- of deurelementen omhooghouden door middel van de vier zuignappen die het element vasthouden. Tegelijkertijd maakt de geavanceerde joystick het mogelijk om het element in zeer kleine stappen te verstellen. Dit maakt het gemakkelijk om het deur- of raamelement op zijn plaats te tillen en af ​​te stellen – en tijdens de eigenlijke montage volledig vergrendeld te houden.

Smartlift heeft het aantal zware til momenten verminderd die vakmensen elke dag moeten maken bij het installeren van ramen en deuren op de bouwplaats. Evenals verminderde het risico dat te veel vakmensen hun werkende leven eerder dan nodig zullen moeten beëindigen vanwege hevige pijn en andere rugklachten. We zijn er trots op dat we hebben geholpen bij het leveren van de oplossing aan de slimme raamliften van SmartLift.

Bron: www.smartlift.com en www.apexdyna.dk