Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Unieke Specificaties van een Cleanroom Tandwielkast

Wanneer is een tandwielkast geschikt voor cleanroom gebruik?
De Nederlandse en Belgische high-tech bedrijven produceren of ontwikkelen – zeker in de semiconductor, medische en optische industrieën – veelal in cleanroom omgevingen. Of het nu gaat om robotarmen, gespecialiseerde productiemachines of juist eindproducten waar een tandwielkast in zit, deze moet ook aan de cleanroom eisen voldoen. Waar moet u op letten en welke tandwielkasten van Apex Dynamics zijn geschikt voor gebruik in een cleanroom?

Het lijkt een enorm specifieke vraag maar er zijn veel Nederlandse en Belgische high-tech bedrijven die in cleanroom omstandigheden werken. Wij krijgen dan ook regelmatig de vraag: “Welke tandwielkasten kan ik in mijn cleanroom gebruiken of toepassen?” Apex Dynamics kan natuurlijk uit voorraad een geschikte tandwielkast leveren, dat bent u van ons gewend, maar wat typeert zo’n tandwielkast eigenlijk?

Daarvoor kijken we in eerste instantie naar de omstandigheden in of eisen van een cleanroom.

Cleanroom omstandigheden

Een cleanroom is een zeer zuivere werkomgeving die ontworpen is om contaminatie aan het productproces of aan het onderzoek dat in die omgeving gebeurt te beperken of uit te sluiten. Alles, tot in het kleinste deeltje, dat een cleanroom binnen komt wordt onder de loep genomen.

Medewerkers gaan daarom een cleanroom binnen via een luchtsluis (waar soms ook een luchtdouche aanwezig is). Ze dragen daarnaast ook kleding zoals speciale mutsen of een hoofdkap, overall met over-schoentjes en meestal mondmaskers en handschoenen. Deze kleding wordt, afhankelijk van de cleanroom klasse, elke keer of dagelijks gewisseld. Alles om contaminatie door haren, huidschilfers of andere vezels en stofdeeltjes te beperken. Zelfs dan lopen ze nog over een kleefmat of door een speciale douchecabine om binnen te komen.

Dezelfde controle wordt uitgeoefend over alles wat de cleanroom binnenkomt. Dat lijkt overdreven maar de lucht in een ISO 5 cleanroom moet 10.000 keer minder deeltjes groter dan 0,5 µm bevatten dan normale lucht. Dat is van 35 miljoen deeltjes per kubieke meter naar zo’n 3.500, wat een verschil! In zo’n situatie is elk deeltje teveel en men wil dan ook zeker weten dat de tandwielkast geen deeltjes daaraan toevoegt.

Cleanroom Tandwielkast

Voordat een tandwielkast in een cleanroom toegepast mag worden moet deze aan speciale eisen voldoen die garanderen dat er geen deeltjes of dampen afgegeven worden. Een reguliere tandwielkast kan dat niet garanderen maar met bepaalde aanpassingen zijn bijna alle tandwielkasten van Apex Dynamics geschikt te maken. Enkele voorbeelden:

 • Speciaal smeermiddel
  • Een smeermiddel dat niet “uitdampt”. Dit smeermiddel is duurder dan een fles van de allerbeste Whiskey
 • RVS behuizing en uitgaande as
  • Een standaard bij veel series van Apex Dynamics, de behuizing en uitgaande as moet bij voorkeur roestvast staal zijn.
 • Elektrolytisch behandelt aluminium
 • Afdichting
  • Speciale afdichtingen, bijvoorbeeld van Viton (Fluorpolymeer) of HNBR. (Hydrogenated Nitrile Butadiene Rubber)
 • Lijmverbinding
  • Voor gelijmde verbindingen (bijvoorbeeld schroefdraadborging) wordt een speciale lijm gebruikt.

Specificaties Cleanroom Tandwielkast

Bij Apex Dynamics is er geen sprake van een zogenaamde ‘derating’, belangrijke specificaties zoals uitgaande koppels, toerentallen, speling etc. blijven gelijk. Bepaalde parameters, zoals stick-slip en nullastkoppel, veranderen wel.

De kern is dat Apex Dynamics cleanroom tandwielkasten compleet geschikt kan uitleveren. Wij informeren u graag over de mogelijkheden in combinatie met de specifieke eisen of klasse van uw cleanroom omgeving.