Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Nationale Opera & Ballet kiest voor onze fluisterstille tandwielkasten

Hoe komt een tandwielkast terecht in een operavoorstelling?
Nationale Opera & Ballet koos voor de fluisterstille tandwielkasten uit de series ATB en AE van Apex Dynamics voor het decor van twee producties. Zowel in ‘Porgy and Bess’ als ‘De jongen die te snel groeide’ worden decorbewegingen aangestuurd door onze tandwielkasten. Belangrijkste eigenschap is natuurlijk een fluisterstille operatie, in tweede instantie de betrouwbaarheid van de tandwielkasten.

Over Nationale Opera & Ballet

Nationale Opera & Ballet (1.600 stoelen, zo’n 600 medewerkers) creëert, produceert en presenteert zowel traditionele als vernieuwende opera-en balletproducties van topkwaliteit. Als een van de grootste cultuurinstellingen die ons land rijk is, brengt Nationale Opera & Ballet met eigen vak ateliers en repetitieruimtes de ambachtelijke, artistieke en technische aspecten van de ballet- en operawereld bij elkaar.

Nationale Opera & Ballet is hét instituut voor opera en ballet, dat zowel nationaal als internationaal opereert. In eigen land wil Nationale Opera & Ballet de opera- en ballettraditie levend houden en verder ontwikkelen. Daarmee wil het een groot en divers publiek bereiken en enthousiasmeren. Internationaal co-produceert en presenteert Nationale Opera & Ballet zijn producties in de meest vooraanstaande huizen en theaters. Het instituut functioneert in de top vijf van de wereld op zijn vakgebieden. Het theater bevindt zich aan de Amstel 3 te Amsterdam.

Baanbrekende opera: Porgy and Bess

Aanvankelijk was Gershwins Porgy and Bess (1935) controversieel vanwege het ‘negatieve clichébeeld’ van arme gekleurde mensen aan de rafelrand van de samenleving. In feite is de opera, ook al speelt het verhaal zich af onder Afro-Amerikanen, vooral een sociaal drama. In de opera worden de relaties tussen de leden van een hechte gemeenschap in South Carolina (1920) onderzocht. Hier waren de bewoners bezig met overleven; ieder op zijn of haar eigen manier, legaal dan wel illegaal.

Het decor bestaat uit een draaischijf met daarop een groot centraal huis en twee kleinere huizen links en rechts. Het centrale huis rijdt van voren naar achteren (over de draaischijf) dmv twee in de vloer bevestigde kettingen en een omega constructie, aangedreven door motoren met Apex Dynamics tandwielkasten. De twee kleine huizen maken beiden een draaiende beweging rond een vast rotatiepunt in de hoek. Ook hiervoor zijn deze tandwielkasten gebruikt. In totaal vier stuks van het type AE. De opera Porgy and Bess is vanaf 16 januari te zien in Nationale Opera & Ballet.

Jeugdopera: De jongen die te snel groeide

De jeugdopera ‘De jongen die te snel groeide’ is vanaf mei 2019 in Nationale Opera & Ballet te zien. De opera vertelt het verhaal van de jongen Poponel die te hard is gegroeid, waardoor hij niet meer in zijn klas past. De andere kinderen plagen hem met zijn veel te lange lijf. Maar er is een oplossing. Een professor heeft een machine gemaakt waarmee Poponel weer klein kan worden onder één voorwaarde: hij moet zich voortaan wel precies zo gedragen als alle andere kinderen. Lukt het Poponel om zich aan te passen aan de rest? Of kan hij het niet laten om anders te zijn? Gian Carlo Menotti (1911-2007) schreef deze opera in 1982, zijn eerste opera schreef hij al toen hij 11 jaar oud was. De productie bevindt zich nog in de ontwerp- en tekenfase.

Een onderdeel van het decor is een zogenaamde krimpmachine, die mensen groter en kleiner kan maken. De ‘machine’ bestaat onder andere uit een paar cardanisch in elkaar draaiende vierkanten. Voor de manuele aandrijving daarvan heeft Nationale Opera & Ballet gekozen voor de ATB serie kegelwiel tandwielkast van Apex Dynamics.

Klik hier voor meer informatie over deze musical.

Nationale Opera & Ballet heeft de beide producties zelf ge-engineered en gebouwd, een knap staaltje van probleemoplossend vermogen, kennis en creativiteit. Apex Dynamics heeft ruime ervaring in Bühnetechniek en levert daarvoor fluisterstille, trillingsarme en ijzersterke aandrijvingen.

De samenwerking tussen Nationale Opera & Ballet en Apex Dynamics ging snel en soepel, en de snelle levertijd en goede specificaties van de tandwielkasten deden de rest.