Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Afstuderen met een snowboard slijpmachine

Voor € 500 een complete, geautomatiseerde machine maken, waar zou u beginnen? Het Markiezaat College in Bergen op Zoom legt deze uitdaging aan haar studenten voor en in ieder geval één resultaat mag er zeker zijn: De snowboard slijpmachine van Daan, Jimmy en Jörgen. Natuurlijk kregen zij het geheel niet rond voor € 500.- daarom moesten zij sponsoren zoeken, Apex Dynamics zag wel wat in het ontwerp en leverde de benodigde tandwielkast.


Daan van Aert, Jimmy Hagens en Jörgen Bakker besloten een snowboard slijpmachine te ontwerpen en te maken die een snowboard geheel automatisch kan slijpen én waxen. Door gebrek aan tijd wisten zij de wax-functionaliteit helaas niet te realiseren maar het gedeelte voor het slijpen is helemaal geslaagd.

Het ontwerp

De afstudeerders leggen hun machine uit:

“In de snowboardslijper maken we gebruik van één lineaire geleiding met aan beide kanten een loopwagen die verbonden zijn met één tandriem om de slijpeenheid over het board te bewegen.
De ene loopwagen is voorzien van de slijpeenheid, de andere loopwagen met de waxeenheid.

Met het bewegen fungeren beide loopwagens als elkaars contragewicht, zodat er minder kracht nodig is om de loopwagens te bewegen.“

Control Techniques servomotor en Apex Dynamics planetaire tandwielkast

Het trio koos voor een servomotor van Control Techniques in combinatie met een planetaire tandwielkast van Apex Dynamics (de PAII serie).

Het oog van de mannen viel juist op deze tandwielkast vanwege de 1:20 overbrenging waardoor de relatief kleine servomotor meer dan voldoende koppel kan produceren voor het aandrijven van de lineaire geleiding. De tandriem poelie die direct op de as van de Apex Dynamics reductiekast is gemonteerd wordt radiaal belast, de PAII vetragingskast kan dit gelukkig goed hebben.

Lineaire geleiding

De gehele lineaire geleiding met bewerkingseenheden kan 180 graden om zijn as draaien, zodat het board gewaxt kan worden door de waxeenheid die aan de andere kant van de lineaire geleiding zit. De slijpeenheid wordt door een servomotor aangedreven en is in staat om tegelijkertijd zowel de zij-als onderkant van het board te slijpen.

Tijdens de bewerking wordt het board vastgehouden door middel van zuignappen die tegen het board aangedrukt worden door roterende cilinders (zie onderstaande film).

 

De gehele machine is PLC gestuurd en kan door de gebruiker bediend worden met een touchscreen. Tijdens de bewerking zijn de doorzichtige deuren door middel van elektrische veiligheidssloten vergrendeld, deze kunnen dan ook niet geopend worden terwijl de machine draait.

Vol trots stellen de mannen: “Wij zijn erg tevreden met het eind resultaat, maar dit was alleen mogelijk door sponsoren zoals Apex Dynamics. Waarvoor onze dank.”

Persbericht, Helmond 22-02-2017