Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

De apex van Max Verstappen

Nederland heeft een nieuwe nationale trots, Max Verstappen. Zijn prestaties in de Formule 1 en het feit dat hij ook nog eens gesponsord wordt door Exact, onze ERP-systeem leverancier zorgt er voor dat ook wij van Apex Dynamics momenteel aandachtig de races en successen van Max volgen. In het commentaar kwam de term Apex veel terug, iets dat ons natuurlijk opvalt, maar wat is dat eigenlijk?

Afgelopen weekend deed Olaf Mol verslag van de race in Hongarije, de race waarin Max Verstappen als 5e eindigde. Hij had veel aandacht voor de apex van de bocht. In eerste instantie iets wat aan je voorbij gaat maar het is voor ons natuurlijk een speciaal woord en het begon op te vallen. Wat is die apex van Olaf Mol precies en waarom vertelt hij daar zo enthousiast over?

In de race sport, probeert men altijd de ideale race-lijn aan te houden. Dat is de route die moet worden genomen om de tijd die nodig is om een ronde op het circuit te rijden tot een minimum te beperken. – Bron: Wikipedia

Apex in Formule 1 en motorsport

apex-in-Formule1Met name het bochtenwerk is van belang, hier wordt het verschil gemaakt. Deze worden door coureurs dan ook grondig bestudeert. Bij het analyseren van een bocht is de optimale lijn diegene die de minste tijd nodig heeft om de bocht te nemen. Kortom: hoe maximaliseer ik de algehele snelheid van de Formule 1 wagen.

De lijn met de kleinste straal minimaliseert natuurlijk de afstand door de bocht. Maar door het aanbrengen van een kromme compenseert de hogere snelheid meer dan de extra afstand die wordt afgelegd.

De apex is het diepste punt van de lijn door midden van een bocht. Dit punt is vaak, maar niet altijd, het geometrische middelpunt van de bocht. Het raken van de apex zorgt dat de racewagen een optimale lijn neemt en handhaaft de hoogste snelheid. Vaak komt dit in de buurt van het kleinste deel van een bocht.

Zo zie je maar weer: ook in de Formule 1 de Apex er voor zorgt dat Max Verstappen een bocht zo snel mogelijk kan nemen. Weer een mooi voorbeeld van onze slogan: Apex Dynamics loopt harder!