Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Bijzondere Applicaties – Hydro Cruisers: 895 km op 1 liter brandstof!

Op 1 liter brandstof van Groningen naar München dat is de uitdaging waar de deelnemers voor staan die meedoen aan de Shell Eco-marathon. De wagens waar de teams mee  rijden kunnen niet zomaar de openbare weg op. Ze zijn klein van stuk, bieden ruimte aan slechts 1 bestuurder en gaan niet veel harder dan de minimaal gestelde 30 kilometer per uur. Om energie te kunnen besparen wordt er bij de ontwikkeling van het voertuig aandacht besteed aan aërodynamica, energie efficiëntie, gewicht en een zuinige rijstijl. Aandacht voor al deze elementen levert in de testomgeving van de Shell Eco-marathon verbazingwekkende resultaten op.Menig automobilist zou met een fractie van de resultaten meer dan tevreden zijn. Wellicht is dit dichterbij dan we denken, de ontwikkelingen en innovaties zullen in de toekomst mogelijk hun weg vinden in onze voertuigen. Gerenommeerde universiteiten en hogescholen zijn tenslotte bij de competitie betrokken. Daarnaast leren de deelnemende studenten en scholieren op een bijzonder positieve manier nadenken over duurzame mobiliteit. Wie weet welke oplossingen we in de toekomst van hen kunnen verwachten?

De Hydro-cruiser, een projectteam van 16 personen wat valt onder het Expertise Centrum T.I.S. Delft (de Haagse Hogeschool), heeft zich ten doel gesteld om met de compleet nieuw ontwikkelde Sharky 2.8 in de raceklasse UrbanConcept, een auto met een brandstofcel op waterstof , wereldkampioen te worden EN het record van 2010 te breken :  dat was 848 km op 1 liter brandstof.

De nieuwe Sharkey 2.8 heeft een brandstofcel-motor met een nog hoger rendement, die geschakeld wordt met een Apex Dynamics AE050-005 reductor. De ingenieurs van het projectteam kozen voor een Apex Dynamics reductor : “Het rendement van de reductor is met > 97% zeer goed te noemen en in de praktijk nog beter dan de specificatie. Bovendien is de reductor met schuine vertanding erg stil en trillingvrij. Als laatste leverde Apex Dynamics een adapterplaat mee voor onze –zeer speciale- motor.” Aldus een van de teamleden.

logo-eco-marathonDe Shell Eco- Marathon race vond plaats van 26 t/m 28 Mei in 2011 op de Eurospeedway Lausitz in Duitsland en de Hydro Cruisers hebben het weer geflikt! Ze zijn weer Europees Kampioen met een Wereldprestatie!  De Sharkey 2.8 heeft op 1 liter euro 95 maar liefst 895km gereden! Dat is het zelfde als van Groningen naar München te rijden op één liter brandstof!!

De prestatie is zo opmerkelijk te noemen dat zelfs “Discovery Channel” opnames heeft gemaakt en er een uitzending aan gaat wijden.