Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Lineaire aandrijving berekenen voor automatische spijkertafel voor pallets

Hoe bereken ik de lineaire aandrijving voor mijn nieuwe machine? Apex Dynamics denkt vaak al mee als de machine nog maar een concept is. Dit was ook het geval bij Algemeen Pallet Centrum BV dat een volautomatische spijkertafel bedacht. In dit artikel vertellen we meer over de applicatie en hoe wij de vraag van APC beantwoordden. Inmiddels is de tafel operationeel!

Onlangs nam Henk Tolkamp, het technische geweten bij Algemeen Pallet Centrum BV (APC), contact op met Apex Dynamics voor de aandrijving van een spijkermachine. Nu werden de 2,5 tot 3 meter lange pallets met de hand “gespijkerd” en Henk heeft een tafel bedacht waarin volautomatisch de pallets in elkaar gespijkerd worden. Er zijn weliswaar op de markt vergelijkbare machines te koop maar niet naar de wensen van APC. De spijkertafel van APC heeft een XY tafel met een vrij instelbare multifunctionele mal en 5 spijkermachines erop gemonteerd die spijkers van 30 tot 90 mm in het hout kan slaan. De X-as heeft een dubbele aandrijving en de Y-as een enkele. Bij zijn vraag ontvingen wij een voorbeeld van het concept.

Maar hoe reken je zo’n lineaire aandrijving door? En welke krachten en nauwkeurigheden zijn te verwachten?

Lineaire aandrijving berekenen

Apex Dynamics heeft voor Henk de berekeningen gemaakt en de selectie van producten uitgevoerd. De geselecteerde producten vormen samen met de (specificaties van de) motoren de basis van dit systeem.

“Ik wist niet hoe ik anders aan deze gegevens zou moeten komen, zonder te schatten en daarmee zwaar te over-dimensioneren. Nu weet ik op de N de krachten en op de mm de nauwkeurigheid.” – Henk Tolkamp, Algemeen Pallet Centrum

Uit de berekeningen volgden de keuze voor de PEII serie tandwielkasten, in combinatie met schuinvertande module 2 tandheugels van 2 meter lengte en rondsels op een steek-as.

Ondertussen werkt de eerste spijkertafel naar tevredenheid en na een duurtest worden er een 3 tal nieuwe bij gebouwd, 1 voor APC en nog 2 voor APV de zuster vestiging in Duitsland.

Samenwerking Apex Dynamics

Over de samenwerking met Apex Dynamics had Henk het volgende te zeggen:

“De samenwerking met Apex Dynamics is prettig en de medewerkers kundig. De berekeningen hebben ons enorm geholpen en de producten hebben een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ons doel is om 40 pallets per uur te maken, dat gaan we vanaf volgende week testen.”

Heb jij ook een vraag, bijvoorbeeld over het berekenen van een lineaire aandrijving of de combinatie van een servomotor met een tandwielkast?

Neem dan contact op met Apex Dynamics. Wij reageren altijd snel en ter zake, zo kan je snel de volgende stap zetten.

Over Algemeen Pallet Centrum BV (APC)

Algemeen Pallet Centrum BV (APC) is onderdeel van de Wensink Groep en heeft zich al meer dan 30 jaar gespecialiseerd in de inkoop en verkoop van nieuwe en gebruikte pallets, kratten, kisten en opzetranden. Deze houten verpakkingsmaterialen worden in ieder gewenste maat en uitvoering geleverd, tegen een betaalbare prijs. APC is een belangrijke partner voor bedrijven die vanwege opslagruimte en kostenoverwegingen besluiten om geen pallets op voorraad te houden. APC voorziet haar klanten met haar eigen wagenpark snel van nieuwe palletvoorraden zodra dit nodig is.

De volledigheid van het assortiment, de ruime voorraden en door snelle leveringen kan APC zowel bedrijfstakken in de food als de non-food bedienen. Zij zijn in principe altijd in staat om binnen 24 uur te leveren, tegen een scherpe prijs en zonder concessies te doen op het gebied van kwaliteit. Het bedrijf is kleinschalig en flexibel en speelt in op het feit dat klanten geen grote voorraden meer willen hebben. Klanten verwachten een snelle levering en dat kan APC!