Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Freesmachine verongelukt op A4, vervangingsonderdelen snel op weg

Mijn freesmachine is verongelukt op de A4!
Een unieke e-mail over de mobiele freesmachine van Holland Machining waar wij voor adviseerden en tandheugels en rondsels leverde. De unieke vlakbedfreesmachine die op locatie tot wel 14 meter kan bewerken was na een klus van zijn aanhanger gevlogen en had zich in de A4 ge-‘freesd’. Apex Dynamics kon gelukkig snel, uit voorraad, vervangende tandheugels en rondsels leveren wat maakte dat de toepassing snel weer operationeel was.

In dit artikel vertellen we meer over mobiele verspaning, de unieke vlakbedfreesmachine en het ongeluk waarvoor Apex Dynamics zo snel mogelijk vervangingsonderdelen moest leveren. Een tipje van de sluier; omdat wij bijna al onze producten uit voorraad leveren hebben onze klanten de onderdelen altijd snel in huis.

Over Holland Machining

Holland Machining uit Schoonrewoerd is een flexibele onderneming die zich heeft gespecialiseerd in verspanende werkzaamheden op locatie. Dit wordt ook wel on-site machining genoemd. Door hun jarenlange ervaring kunnen ze klanten vakkundig van dienst zijn en meedenken over een passende oplossing voor elke uitdaging.

On site machining / mobiele verspaning

Bij mobiele verspaning/on site machining (bewerking) moet u denken aan:

  • Mobiel kotteren. (Dit is een vorm van draaien waarbij het product stilstaat en het gereedschap draait. Het kottergereedschap is excentrisch bevestigd op de draaiende as, waardoor het een cirkelbeweging beschrijft met de beitel naar buiten.)
  • Mobiel boren, tappen, ruimen (Een ruimer is een stuk snijgereedschap dat dient om een cirkelvormig gat zuiver rond en glad te maken, hierdoor wordt het gat iets groter.) en honen (Een vorm van slijpen waarmee met uiterste precisie met twee of meer hoonstenen een dun laagje van de binnenomtrek van een cilindervormige opening wordt weggenomen.)
  • Mobiel frezen.

De nauwkeurigheden die gehaald worden zijn +/- 0,01 mm.

Specialist in mobiel vlakfrezen: mobiele vlakbedfreesmachine

Holland Machining wilde zich verder specialiseren in mobiel vlakfrezen. Hiervoor was een mobiele freesmachine nodig, een toepassing die in deze vorm nog niet bestond. Het bedrijf trok daarom de stoute schoenen aan en ontwierp en bouwde zelf een mobiele freesmachine. Deze vlakbedfreesmachine is ontwikkeld met behulp van het advies van Apex Dynamics. De machine kan modulair op locatie worden opgebouwd voor de specifieke freeswerkzaamheden. Wordt de volledige opstelling geplaatst dan is het mogelijk om lengtes tot 14 meter te bewerken. Speciale software maakt het mogelijk om bijzondere contouren te bewerken en de uitlijning van de freesmachine kan zowel analoog als digitaal gebeuren.

120-tons kantbank ter plaatse frezen

De ideale oplossing dus voor het vlakken van een 120-tons kantbank waarvan door 50 jaar intensief gebruik het aanlegvlak voor de messen gesleten was. Vanwege het gewicht was mobiel frezen namelijk de meest interessante optie. De klus is zoals afgesproken uitgevoerd en de machine werd na afloop op de speciale aanhanger geladen en naar huis gereden. Maar tijdens deze rit ging het behoorlijk mis.

Freesmachine freest zich in A4

Op de kruising A4/A58 bij Bergen op Zoom ging het echter mis doordat een bestelbus bij een beginnende file achterop de aanhanger van Holland Machining knalde. De aanhanger schoot vervolgens van de trekhaak en boorde zich vol in de vangrail. Het gevolg hiervan is dat de freesmachine losraakte en zich in de A4 ‘freesde’. Gelukkig zijn er bij dit ongeval alleen materiële schade – die met de verzekeraar afgewikkeld zijn – en zijn er geen gewonden gevallen.

Levering tandheugels en rondsels uit voorraad

Als er bij Apex Dynamics een mail binnenkomt met als begin “Wij hebben schade opgelopen aan onze freesmachine en nu moeten er een aantal onderdelen vervangen worden…” denken we in eerste instantie aan een machine-crash, bijvoorbeeld als de freeskop ergens tegenaan botst. Een dergelijk ongeluk hadden wij ook nog niet eerder meegemaakt.

Gelukkig konden we Holland Machining snel helpen aan nieuwe componenten (onze tandheugels en rondsels worden uit voorraad geleverd) wat maakte dat de mobiele freesmachine weer snel operationeel was. Onze snelle levering heeft langdurige stilstand gelukkig kunnen voorkomen.