Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Spectaculaire filmbeelden, mede mogelijk door Apex Dynamics!

Sinds 20 jaar bestaan er telescopische camera-kranen. De eerste telescopische camera-kraan werd ontwikkeld door Horst Burbulla van de firma Supertechno. Hij ontwikkelde deze kraan om zijn eerste en enige film “Liebe und Tot” te schieten. De opnames die hij wilde maken konden niet gemaakt worden zonder deze camera-kraan. Zijn uitvinding is vandaag de dag niet meer weg te denken! In bijna alle blockbusters wordt gebruik gemaakt van deze apparatuur, denk aan producties zoals The Matrix, Titanic, Pearl Harbour en Harry Potter.

De nieuwste modellen zijn onder andere uitgerust met een elektronisch aangedreven en zelf nivellerend hoofd, balansgewichten en uiterst nauwkeurige draaipunten die een trillingvrije beweging van de camera tijdens de opnames mogelijk maken. Supertechno staat voor state-of-the-art in de camera-kraan technologie.

Camera-Kraan

De “Technocrane” positioneert de camera en beweegt hem via remote control. “Zonder deze camerakraan zouden ingewikkelde actiescènes, zoals die opgenomen in de Spider-Man en Van Helsing niet mogelijk zijn geweest”, zegt de heer Burbulla.

Na vragen uit de markt is Supertechno gestart met de ontwikkeling van een nog grotere telescopische kraan. Deze kraan kan niet meer met de hand bediend worden, dus heeft Dhr Burbulla zelf innovatieve aandrijvingen ontwikkeld met drie belangrijke criteria:

  • Efficiënt, op locatie kan vaak alleen van accupower gebruik gemaakt worden
  • Stil, geen enkel gezoem op de achtergrond
  • Absoluut trillingvrij, om geen trillingen in het systeem te krijgen… Ook niet met een camera op een arm van 32 meter!

Daarbij is, na veel testen, zijn keuze op Apex Dynamics gevallen wegens het perfect voldoen aan deze criteria. Daarnaast speelde de wereldwijde en razendsnelle beschikbaarheid ook een belangrijke rol.

Ondertussen is de SUPERTECHNO 100  geïntroduceerd op de Cinec beurs in München, Duitsland. Met deze camera-kraan, met een maximum camera hoogte van 32 meter, is er voor spectaculaire filmshots geen noodzaak meer gebruik te maken van een helikopter. Deze lange camera kraan kijkt immers met gemak over de meeste daken.

De SUPERTECHNO 100 is nog maar net geïntroduceerd, maar vast staat wel dat er een gehele nieuwe periode aanbreekt voor de TV en filmindustrie! Zo worden inmiddels de meeste actualiteitenprogramma’s van het Duitse RTL met deze camera kranen gemaakt, met spectaculaire digitale achtergronden en camerabewegingen!

Ook in deze toepassing zie je dus weer dat reductoren van Apex Dynamics nieuwe ontwikkelingen mogelijk maken.

Apex loopt harder!

Persbericht 24 Januari 2014, Helmond