Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Waarom schuinvertande tandheugels (vaak) onze voorkeur hebben

Waarom hebben wij een voorkeur voor schuinvertande tandheugels en rondsels? Veel klanten denken dat schuinvertande tandheugels duurder zijn, maar dit klopt niet. Er is wel een hele goede andere reden om voor schuinvertande tandheugels te gaan. In dit artikel leggen we uit waar het prijs-misverstand vandaan komt, wat de technische verschillen zijn en leggen uit waarom wij vaker een schuinvertande tandheugel aanraden.

Schuinvertande tandheugels duurder? Een misverstand

tandheugen en rondsel tandwielkastIn het verleden was het inderdaad veel makkelijker om een rechtvertande tandheugel te maken, omdat de frees- en slijpmachines vaak mechanisch waren en handmatig ingesteld moesten worden. Dan is een schuinvertande tandheugel maken lastiger, want het vergt een nauwkeurige instelling en afstelling van de machines. Deze machines zijn vrijwel overal vervangen door CNC machines waarvoor schuine of rechte vertanding produceren helemaal niets uitmaakt.

Bij Apex Dynamics zijn de prijzen voor rechtvertande of schuinvertande tandheugels daarom ook vrijwel gelijk. Wij hebben natuurlijk de laatste generatie frees- en slijpmachines in onze productie staan, deze zijn van Duitse, Oostenrijkse of Zwitserse makelij en vertanden volautomatisch volgens de Klingelnberg standaard.

Technische verschillen schuinvertande of rechtvertande tandheugels

De prijs is dus vrijwel gelijk, maar zijn er dan technische verschillen? Hieronder een tabel met de belangrijkste parameters:

Rechtvertand Schuinvertand Opmerking
Dwarskracht Nee Ja De dwarskracht is F2ax-mu*F2ax, en wordt door de geleiding opgevangen
Koppel 100% 120% Een schuine tand heeft een langere lengte dus meer koppel.
Aantal tanden in aanraking 1 2,2 Meer tanden in aanraking dus hoger koppel en crashbestendiger
Speling X X Gelijke kwaliteit is gelijke speling
Geluid + Schuine vertanding is veel stiller
Kostprijs 100% 100% Vrijwel gelijk

Maar let op! Bovenstaande gegevens zijn niet de belangrijkste reden om voor schuinvertande tandheugels te gaan.

Waarom schuinvertande tandheugels

Stel, je wilt een track maken van 10 meter lang, met tandheugels uit module 2.  De steek tussen de tanden is afgerond pi x m = pi x 2 = 6,283185307179586. De tandheugel is een veelvoud van de tandsteek en dat is bij een tandheugel van 1 meter 160 tanden. Een rechtvertande tandheugel van 1 meter is daarom 1.005,3096…. Mm lang.

Als je deze tandheugel wil monteren met bijvoorbeeld 8 bouten, dan wordt de steekafstand tussen de gaten 1.005,3096…. / 8 = 125,663706143592…. Met andere woorden: de steekafstand is geen rond getal.

Wat gebeurt er nu bij het voorbewerken van de 10 meter lange track?

De CNC machine gaat de montagegaten boren en tappen en rondt dit gebroken getal af naar bv 125,66 mm. Over 10 meter en 8 gaten per meter is de afrondfout 0,003706143592 x 10 meter x 8 gaten per meter = 0,326 mm. Hiermee heb je een behoorlijk risico dat je de (laatste) tandheugels niet meer gemonteerd krijgt!

De oplossing

Om dit probleem te verhelpen is er zowel een eenvoudige alswel een geniale oplossing bedacht: Als ik de tanden schuin plaats, dan verandert de afstand tussen de tanden in de lengte-richting van de tandheugel en daarmee kan ik de lengte beïnvloeden. (De tandsteek wordt immers altijd gemeten haaks op de tandflank.)

Stel dat ik 150 tanden wil en de lengte van de tandheugel exact 1000 mm, dan is tandsteek in lengterichting 1000/150 = 6,66666666667 mm. de schuinstand van de tanden wordt dan Cosinus alpha = 2 x pi / 6,6666666666667. Alpha is dan afgerond 19,528 graden, oftewel 19g31’42”. Nu kun je op de tandheugel 8 gaten boren op exact 1000 mm / 8 = 125 mm. De fout repeteert zich niet meer in de steek van de montagegaten maar zit nu in de hoek van de vertanding. En die cumuleert niet!

Omdat de vertanding bij Apex wat “bollig” nageslepen is, corrigeert deze een eventuele kleine hoekafwijking tussen de tandheugel en het rondsel. Dit noemen we de Heli-topo technology.

De belangrijkste reden om schuine vertanding -speciaal bij langere systemen- is dus de ronde steek van de montagegaten!

Voetnoot : Om een tandsteek met een geheel getal te krijgen zou je ook de module aan kunnen passen. Daarom kan Apex Dynamics ook rechtvertande tandheugels leveren met een module van 1,591; 3,183 en 4,244 mm voor een ronde tandsteek van 5, 10 of 13,333 mm. (de steek is pi * module).
Het assortiment tandheugels en rondsels met dit module is in het algemeen echter veel kleiner, daardoor hebben ze een hogere prijs dan recht- of schuinvertande tandheugels en rondsels met een ronde module.

Ondersteuning nodig?

Kan jij wel wat hulp of ondersteuning gebruiken? Of heb je simpelweg een vraag over tandheugels? Neem dan contact op met ons team via +31 (0)492 509 995 of stuur ons een mail. Wij beantwoorden mails altijd snel en accuraat.