Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Knikarmrobot op de 7e as automatiseert het beladen van CNC-machines

Een BMO Platinum 50 waar een lineaire slede in is gebouwdBMO Automation koos voor de tandheugelsystemen van Apex Dynamics om een innovatieve knikarmrobot op een lineaire as te verplaatsen. De nieuwe robotcel heeft een groter bereik dan vergelijkbare installaties en creëert daarnaast meer ruimte voor de operator waardoor ook lastiger te beladen CNC machines met deze optie geautomatiseerd kunnen worden. De snelle, perfect passende oplossing van Apex Dynamics, gecombineerd met de korte levertijd was doorslaggevend voor de keuze van BMO Automation.

De toepassing

De basis van de automatisering is een vrij te programmeren 6-assige Yaskawa knikarmrobot. Deze kan voor bepaalde toepassingen op een “7e” as gezet worden om een groter bereik te krijgen. Zo kan de robot dus niet alleen producten grijpen en handelen, maar ze ook over een lineaire as verplaatsen. Zo kan dezelfde robot dus bijvoorbeeld producten uit een mal nemen en een stuk verderop wegleggen. Doordat de CNC machine verder van de robotcel geplaatst kan worden is bijkomend voordeel dat er meer ruimte wordt gecreëerd voor de operator zodat deze de CNC machine makkelijker manueel kan bedienen. Ook lastiger te beladen CNC machines kunnen met deze optie geautomatiseerd worden.

BMO robot op track. De knikarmrobot met daarnaast de tandheugel

Voor deze toepassing nam BMO contact op met Apex Dynamics en werden er verschillende componenten geselecteerd uit het brede gamma van Apex Dynamics : De spelingsarme tandwielkast, het rondsel en de tandheugels. Levering uit 1 hand dus.

Er werd gekozen voor een PII serie, waar een stelplaat met slopgaten voorop gemonteerd werd zodat het eenvoudig is om het rondsel op de tandheugel af te stellen. Hier werd vervolgens een 20 tands rondsel met schuine vertanding op gemonteerd, welke over de voorgemonteerde tandheugel in kwaliteit 6 Loopt. Door de schuine vertanding is het een stille en sterke aandrijving geworden.

Harco Hermans, verantwoordelijk voor de R&D Bij BMO Automation, vertelt hier het volgende over:
‘Voor het aan de voorzijde makkelijk kunnen beladen van een CNC freesmachine hebben we een robottrack geïntegreerd in het midden frame van onze robotcel. Ik was hiervoor op zoek naar een geschikte tandwielkast met rondsel en tandheugel welke binnen 4 weken geleverd moest worden. Na een telefoontje met Eric Megens hadden we 2 dagen later alle specificaties doorgesproken en ontving ik een aanbieding. Ik was erg verbaasd over de korte levertijd van 2,5 week die Apex Dynamics kon garanderen! Mede door deze korte levertijd is de productie van deze robotcel volgens planning uitgevoerd‘.

Over BMO Automation

De motor met tandwielkast (Vertikaal) en de tandheugel. (Met een afdekplaatje eroverheen om verontreiniging te voorkomen.) Goed te zien is de stelplaat aan de tandwielkast en het stelschroefje hiervoor achterop.

BMO Automation, opgericht in 2008, ontwikkelt en produceert gebruiksvriendelijke, innovatieve automatiseringsoplossingen voor het beladen van CNC draai- en freesmachines in de metaal- en kunststofverwerkende industrie.

Gedreven door passie voor verspaning en robots, ontwikkelde BMO Automation een breed scala aan intelligente automatiseringssystemen. Voor iedere bedrijfsgrootte en automatiseringswens is er een geschikte oplossing. Klanten realiseren een kostenverlaging, kortere doorlooptijden en een hogere output.

De missie van het bedrijf is om de wensen van de klant om te zetten in een perfect passende automatiseringsoplossing. BMO verdiept zich in bedrijfsprocessen, luistert naar de wensen en geeft op basis van kennis en ervaring een eerlijk advies op maat. Door de eigen engineering-, ontwikkel-, en service afdeling kan BMO bovendien snel inspelen op wensen uit de markt. Innovatie, betrouwbaar, passie en expertise zijn hierbij belangrijke kernwaarden. De robotautomatiseringen van BMO Automation bevinden zich in het hogere segment van de markt en lopen dan ook voorop wat betreft innovatieve mogelijkheden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Maarten van Bun
BMO Automation B.V.
Magnesiumstraat 16B
6031 RV Nederweert
Tel +31 (0) 495 622 437
Email: maarten@bmoautomation.nl