Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

SMART smeermiddel i.p.v. reductor met olie

Elke reductor of vertragingskast bevat smeermiddel. Zonder smeermiddel zouden zelfs de beste reductoren het niet lang volhouden. Smeermiddel gaat slijtage tegen bij langs elkaar rollende of glijdende oppervlakken, zorgt voor koeling, reduceert het geluid, zorgt voor minder trillingen en vermindert de schok op de vertanding bij een abrupte omkeerbeweging van de motor. Een uiterst belangrijk onderdeel in mechanica dus!

Apex Dynamics gebruikt vanaf het begin een speciaal smeermiddel van de firma Nye Lubricants, wat in feite een soort gel is. In de Apex Dynamics brochures valt te lezen “Lubricated with Nyogel 792D synthetic grease (smart grease) and sealed to IP65 standards prevents leakage and is maintenance free.”

SMART smeermiddel standaard in vertragingskast van Apex Dynamics

Nye Lubricants werd in 1844 opgericht door William Foster Nye in Boston, USA. Nye’s geschiedenis is er een van aanpassen aan de veranderende tijden: van de eerste industriële revolutie tot het digitale tijdperk. Nye Lubricants levert bijvoorbeeld aan de top 25 automerken en aan vele klanten in de aerospace, nautical en defensie-industrie, veel fabrikanten van printers en bij veel producenten van vacuüm producten en de high-tech industrie. In uitdagende markten vertrouwen ze dus al jarenlang op de kwaliteiten en eigenschap van Nye Lubricants.

vertragingskast olie of gel?Smering reductor: olie of gel?

Een van de redenen dat Apex Dynamics voor smeermiddel in een gelvariant koos, is dat veel Apex reductoren in de verpakkings-en levensmiddelenbranche ingezet worden. Deze branches kenmerken zich bijvoorbeeld door  hoge temperatuurverschillen. Naast een oven kan het bijvoorbeeld 65 graden warm worden, waardoor een smeerolie gemakkelijker kan gaan lekken. In een vrieshuis weer het tegenovergestelde, bijvoorbeeld -20 graden met als gevolg dat “normaal” smeervet te taai wordt en er in de reductor versnelde slijtage op kan treden.

Het smeermiddel wat Apex Dynamics standaard toepast in de “A”-serie reductoren is Nyogel 792D, een semi-vloeibare, silica-verdikte synthetisch hydrocarbon vet met een stabielere viscositeit over het hele temperatuurbereik. Bovendien heeft dit gel aantoonbaar lagere “karnverliezen” dan een olie of vet en veroudert (oxideert) niet.

Klik hier voor een nieuwsbrief van Nye Lubricants, met daarin het artikel “Robo Grease” over deze toepassing bij Apex Dynamics.

reductor olieSmering tandwielkast: olie, gel of vet voor elke toepassing

Hoewel Nyogel 792D onze standaard is, kunnen we voor bijzonder toepassingen de reductoren af-fabriek uit laten rusten met andere smeermiddelen, bijvoorbeeld:

  • Foodgrade, als de vertragingskast boven levensmiddelen wordt geplaatst.
  • Vacuum, voor toepassingen in vacuum.
  • Lowtemp, voor extreem lage temperaturen.
  • Klantspecifiek smeermiddel.

Ook de keuze voor dit smeermiddel is een reden dat Apex Dynamics harder loopt!

Persbericht 12 Mei 2014, Helmond