Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

VIDEO: Apex Dynamics aanwezig bij testdag autonoom rijden URE

URE Apex Dynamics is de leverancier van tandwielkasten, tandheugels en rondsels van de hoogste kwaliteit. Apex Dynamics gelooft in innovatie, vanuit de eigen productrange en op het gebied van diensten. Daarnaast door binnen het segment mechanische aandrijving haar klanten te adviseren over mogelijkheden en vervolgens samen de beste configuratie samen te stellen. Maar ook door structureel te investeren in de innovators van de toekomst. Die innovators zijn bijvoorbeeld het studententeam van University Racing Eindhoven (URE). Apex Dynamics is zeer betrokken bij de ontwikkeling van het team en de innovaties die daaruit voortkomen.

We waren dan ook zeer enthousiast toen Apex Dynamics werd uitgenodigd tijdens de testdag op een testlocatie in Lelystad. Deze testdag stond in het teken van het autonoom rijden. Thom van Oss, directeur van Apex Dynamics Benelux sprak Max van Riel over de laatste ontwikkelingen rondom autonoom rijden.

University Racing Eindhoven is een studententeam van de TU Eindhoven. Elk jaar wordt een nieuwe lichting studenten verantwoordelijk voor het “reilen en zeilen” van dit team. Een kernteam van deze studenten is full time bezig met alles wat er bij het runnen van een team komt kijken. Van techniek tot aan organisatie en communicatie. Het team is dan ook altijd blij met sponsoren en andere stakeholders die niet alleen maar sponsoren in geld of middelen maar ook als contentpartner. Apex  is niet alleen een know-how partner maar ook altijd betrokken bij het team, er zijn al diverse video’s en artikelen gepubliceerd.

Oefening baart snellere rondetijden

De elektrische racewagen van URE is een doorontwikkeling van de auto uit het afgelopen studiejaar. Dat jaar is er door Covid-19 weinig terecht gekomen van het racen zelf. Daarom is besloten de URE 15 (de 15e racewagen van deze TU Eindhoven stal) door te ontwikkelen in de hoop dat er dit studiejaar daadwerkelijk weer races kunnen plaatsvinden. Dit gaf ook de mogelijkheid vol in te zetten op het autonoom rijden.

Autonoom rijden is rijden zonder bestuurder (coureur). De auto rijdt zelf of is op afstand te bedienen. Omdat URE zich aan het voorbereiden is op de verschillende competities, zijn ze regelmatig

te vinden op één van de testlocaties. Tijdens een testdag worden er meerdere inspecties uitgevoerd en wordt het autonoom rijden beoefend. Dit alles met één duidelijk doel: snellere rondetijden straks in de competitie.

Innovatieve vehicle state estimator

Standaard begint URE met een inspectie. Hierbij worden alle systemen gecontroleerd en checken de studenten Max, Stan en Lars of alle software goed werkt. Daarnaast wordt er gekeken naar of de wielen goed draaien, het stuur beweegt en natuurlijk of de rem werkt.
Dan is het tijd om te starten. Het circuit wordt uitgezet zodat de autocross missie uitgevoerd kan worden. Tijdens een autocross missie rijdt de auto een onbekend circuit en wordt gebruikt gemaakt van de vehicle state estimator. Met een vehicle state estimator wordt de staat van de auto, de snelheden en acceleraties ingeschat. Door nauwkeurige metingen worden betere controles gemaakt die uiteindelijk leiden tot snellere rondetijden.

Noodstop met behulp van pneumatisch systeem

In een fractie van een seconde stilstaan? Dat kan door middel van een noodstop. De raceauto bevat hiervoor een pneumatisch systeem. Op het moment dat er iets mis gaat kan de noodstop ingedrukt worden. De lucht gaat meteen uit het pneumatische systeem en het rempedaal wordt abrupt ingedrukt. Het gevolg? Stilstand in een fractie van een seconde.

 

Move forward

Directeur Thom van Oss spreekt zijn bewondering uit voor de technische know-how en vooral de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van deze studenten, de innovators van morgen. Het sponsoren van dit team past precies in de ambitie van Apex Dynamics, vooruitgang door innovatie bewerkstelligen. De slogan van Apex is dan ook niet voor niets: move forward

Op de hoogte blijven van URE. Wij informeren u graag over de laatste ontwikkelingen.