Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Heugels en Rondsels Apex een succes: overbrenging uit één hand

tandheugel rondsel overbrengingDe uitbreiding van ons productprogramma met Apex Dynamics tandheugels en rondsels is uitzonderlijk goed ontvangen door de markt. De in robotica opgedane expertise vertaald zich in een competitief aanbod dat naadloos aansluit op de marktvraag. Sommige klanten moeten alleen hun weg nog even vinden, daarom zetten wij in dit artikel alles rondom de tandheugels en rondsels op een rijtje. Met name met ons overzicht van de verschillende aanbouwmogelijkheden kunt u uw voordeel mee doen. Liever persoonlijk contact? Wij bespreken uw toepassing natuurlijk graag persoonlijk, neem contact op voor een afspraak.

Werking van heugel en rondsel

Een tandheugel of heugel is een rechthoekige staaf die aan één kant is voorzien van vertanding zoals een tandwiel; in feite een tandwiel met een oneindige radius. Het rondsel, een klein tandwiel dat in de vertanding grijpt, rolt over de tandheugel en zo wordt een lineaire beweging gemaakt. (De lineaire beweging wordt door óf het rondsel óf de tandheugel gemaakt.)

Toepassing van tandheugels in industrie

Tandheugels worden met name in de industrie toegepast als een draaiende aandrijving moet worden omgezet in een rechtlijnige verplaatsing. We zien ze onder andere in de robotica, snijmachines, freesmachines en bewerkingstafels. In deze markten staat de heugel vaak stil en rolt het rondsel daar overheen.

De toepassing van de tandheugel is in de markt zo divers dat er ook uiteenlopende namen voor zijn ontstaan. We noemen de tandheugel ook wel gewoon heugel, tandstang, tandlat of het Engelstalige rack. Werken mensen veel voor Duitse of Franse markten komen de benamingen Zahnstange (Du) en Crémaillère in het vocabulaire voor. Het rondsel heeft minder verschillende namen maar ook hier gebruiken we de verschillende talen nog wel eens door elkaar; Pinion (Eng), Ritzel (Du) en Pignon (Fr).

Tandheugel en rondsel berekenen

Het berekenen van een Tandheugelaandrijving is best lastig, vooral omdat er in veel gevallen een reductor deel maakt van de aandrijven. Hierdoor is een grote hoeveelheid van factoren van invloed op de uiteindelijke werking, wat betekent dat er veel variabelen in de berekening zitten.

Veelvoorkomende variabelen bij de berekening van de tandheugel en rondsel toepassing zijn:

  • Te bewegen massa
  • Snelheid van bewegen
  • Acceleratie
  • Frictie
  • Gewenste veiligheden verticaal en horizontaal
  • Gewenste levensduur

Vanuit deze gegevens kun je de juiste module voor de tandheugel selecteren. Vervolgens maak je een keuze voor rechte of schuine vertanding, welke hardheid, welke nauwkeurigheid, welk materiaal er gebruikt moet worden, de lengte van de tandlat, de diameter van het rondsel en ga zo maar door. De diameter van het rondsel wordt trouwens vaak beperkt en daarmee bepaald door de reductor waar deze aangebouwd wordt.

Aanbouw van het rondsel aan reductor

Als u een keuze heeft gemaakt is het tijd voor de volgende stap, het aanbouwen van het rondsel. Er zijn vanzelfsprekend verschillende manieren om het rondsel aan de reductor te bouwen en elke heeft zijn eigen voor en nadelen. De mogelijkheden zijn uitgebreid, daarom zetten wij hieronder de voor en nadelen per type krachtoverbrenging op een rijtje. In de laatste kolom vindt u de bijpassende series tandwielkasten van Apex Dynamics.

Krachtoverbrenging Voordeel Nadeel Opmerking
Spie Eenvoudig
Goedkoop
Snel
Speling door spie
Beperkt koppel over te brengen
Kleine diameter beperkt door spie
Monteerbaar op AB / AF / PII series.
Compleet leverbaar door Apex
Spie met klembus Eenvoudig
Snel.
Spelingsvrij
Kleine diameter beperkt door spie
Lengte van de naaf door klembus
Monteerbaar op AB / AF / PII series.
Compleet leverbaar door Apex
Opkrimpen rondsel Eenvoudig
Goedkoop
Spelingsvrij
Niet vormgesloten
Bij slijtage of breuk alles vervangen
Keuze onveranderbaar
Zeer nauwkeurige passingen
Klemmen Eenvoudig
Spelingsvrij
Kleine diameter beperkt door klembus
Risico kantelen bij verkeerde montage
Niet vormgesloten
Monteerbaar op AB / AF / PII series
ISO9409 flens
(aanliggend, teeth plate)
Genormaliseerd
Spelingsvrij
Compact
Kleine diameter beperkt door flens Monteerbaar op AD/PD/AH series
Compleet leverbaar door Apex
ISO9409 flens
(Offset, welded plate)
Genormaliseerd
Spelingsvrij
Kleine diameter mogelijk
Grotere diameter beperkt door montagegaten Monteerbaar op AD/PD/AH series
Compleet leverbaar door Apex
Aangelast Spelingsvrij
Kleine diameter mogelijk
Bij slijtage of breuk alles vernieuwen
Keuze onveranderbaar
Klantspecifieke oplossing
Spline DIN5480 Snelle montage
Hogere koppels dan met spie
Demontage moeilijker
Kleine diameter beperkt door as
Speciale uitgaande as van reductor nodig
Monteerbaar op KF-S3 serie
Compleet leverbaar door Apex
ISO9409 Curvic Plate Eenvoudig
Maximale flexibiliteit
Spelingsvrij
Monteerbaar op AD/PD/AH series
Compleet leverbaar door Apex

Aan de slag met tandheugels en rondsels

Zoals u ziet is Apex Dynamics in staat op alle componenten voor een goed functioneren tandheugelaandrijving te leveren; reductoren, tandheugels, rondsels en smeersysteem. Het grote voordeel is dat u uit één hand alles betrekt in de juiste nauwkeurigheid, kwaliteit, uitvoering, hardheid en andere voorkeuren. En dat alle met een in de markt ongeëvenaarde levertijd.

Vanzelfsprekend kan elke motor aangebouwd worden.

Waarschijnlijk heeft u nu een uitstekend idee van de mogelijkheden maar kost het maken van een weloverwogen keuze u veel tijd. Wij kunnen u deze tijd besparen door samen met u de toepassing door te lichten en gezamenlijk de factoren en variabelen op een rijtje te zetten. Zo komen we in no-time tot de optimale keuze voor uw toepassing en bent u weer volledig op de hoogte.

Want één ding weet u zeker, ook voor tandheugels en rondsels loopt Apex harder.