Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Kwaliteitsklasse tandheugel: de details maken het verschil

Asceptische AE serie met tandheugel en rondselIn de markt van nauwkeurige tandheugel-aandrijvingen is Kwaliteit 6 of Q6 tandheugel het meest gangbaar, maar wat zegt die kwaliteit precies?

Dit blijkt in de praktijk per leverancier te verschillen. Het enige dat alle leveranciers gemeen hebben is de lengteafwijking per meter! Als u bijvoorbeeld een kwaliteit 6 tandheugel bestelt weet u dus niet welke thermische behandeling en dus hardheid u ontvangt. Omdat de hardheid een maat is voor de voedkracht, is dit gegeven vaak nóg belangrijker dan de nauwkeurigheid. De tandheugels van Apex Dynamics in kwaliteit 6 zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, we lopen deze in dit artikel langs.

Als u alle specificaties wilt weten dan vindt u dit in onze catalogus. De eerste 12 pagina’s bestaan uit technische specificaties zoals onder andere rechtheid, haaksheid, parallelliteit, hardingsdiepte, symmetrie, schroefhoek- of drukhoekafwijking, oppervlakteruwheid en de demagnetiseerspecificaties.

Apex Dynamics heeft de kwaliteitsklasse 6 gedefinieerd als spoedafwijking per tand < 8 um; Totale spoedafwijking <34 um/m en een Schroefhoekafwijking <10 um. Onze collega’s in de markt gebruiken soms termen voor de totale spoedafwijking als <15 um/300 mm of “Position Accuracy : 1”. Een goede basis dus om het moeilijk te maken de tandheugels met elkaar te vergelijken!

AE tandwielkast met rondel en tandheugel met schuine vertandingApex Dynamics heeft de volgende tandheugels beschikbaar in deze kwaliteit :

Kwaliteit 6 tandheugel

De hoogste standaard met de volgende kenmerken:

  • Tanden continue inductie gehard en geslepen
  • Alle zijden geslepen
  • Tangentiale- of voedkracht bij module 2 tot 8.870 N
  • Leverbaar tot 2 meter lengte

Dit wordt bijvoorbeeld toegepast in high-end bewerkingscentra, portalen en buigmachines. Allemaal hoog-nauwkeurige toepassingen met hoge koppels en relatief grote dynamiek.

Omdat deze tandheugels veel bewerking ondergaan en dat voor sommige toepassingen niet nodig is, hebben we een aantal alternatieven met dezelfde nauwkeurigheid maar met een andere behandelingen :

Toepassing-specifieke kwaliteit 6 tandheugel uitvoeringen

Deze uitvoeringen zijn specifiek toegespitst op een bepaalde toepassing of situaties :

  • Kwaliteit 6M (gefreesde zijden)
  • Kwaliteit A (met montagegaten voor lineaire geleiding)
  • Kwaliteit 6C (koolstofstaal)

Kwaliteit 6M (Milled sides) tandheugels

Bij dit type tandheugel zijn de tanden nageslepen, maar de overige zijden gefreesd in plaats van geslepen. De nauwkeurigheid van de tandheugel is gelijk, echter door het frezen is de oppervlakteruwheid wat hoger.

De tangentiale- of voedkracht is hier eveneens tot 8.870 N bij module 2.

Kwaliteit 6A (met montagegaten voor lineaire geleiding) tandheugels

Dit type tandheugel heeft montagegaten voor een lineaire geleiding op 90 of 180 graden gedraaid ten opzichte van de vertanding. Het direct monteren van de geleiding zorgt ervoor dat de hoogste loop-nauwkeurigheid bereikt kan worden en dat de afstelling van het systeem supersnel kan gebeuren. In feite is dit de tandheugel “kwaliteit 6” met extra montagegaten.

Kwaliteit 6C (Carbon steel) tandheugels

Deze tandheugel is, in tegenstelling tot onze andere in deze kwaliteitsklasse, niet gehard, maar de tanden zijn wel geslepen. De tangentiële- of voedkracht bij m=2 bedraagt daardoor tot 1940 Nm. Deze soort is leverbaar tot 1 meter lengte en wordt bijvoorbeeld toegepast in lasersnijmachines en andere toepassingen met lagere koppels en lagere dynamiek, maar welke wel nauwkeurig moet zijn.

Kiezen voor een kwaliteitsklasse 6 tandheugel

Het grote gevaar is dat u, bijvoorbeeld gebaseerd op prijs, kiest voor het verkeerde kwaliteitsklasse tandheugel voor uw toepassing. Als u standaard kwaliteit 6 vergelijkt met 6C, dan is de nauwkeurigheid gelijk terwijl de 6C een stuk goedkoper is. Maar het verschil zit hem in het koppel, de standaard kwaliteit 6 kan een vier keer zo hoog koppel overbrengen! Het is dus essentieel dat u van alle factoren op de hoogte bent die van belang zijn voor uw toepassing.

Wij helpen u graag met de keuze voor het component dat precies past bij uw toepassing. Wij geven u advies over uw lineaire aandrijving en alle inzicht in de toleranties en specificaties. Apex Dynamics staat in de markt bekend om haar korte en betrouwbare levertijden, ook voor tandheugels en rondsels.

Neem gerust contact met ons op.