Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Tandheugel centraal in geautomatiseerd plaatwerkcentrum HVL

Hoe zorg ik voor een automatische toe- en afvoer van plaatwerk in mijn innovatieve laser snij-installatie? Veel bedrijven besteden een vraag van deze complexiteit graag uit, maar HVL Metaalbewerking uit Liessel koos ervoor dit zelf op te lossen. Het resulteerde in de ontwikkeling van een volautomatisch, verticaal magazijn dat direct vanuit het ERP aangestuurd wordt. Apex Dynamics levert natuurlijk de benodigde producten – de onverwoestbare AF140 RVS tandwielkast, de tandheugels in kwaliteit 6 en het rondsel in kwaliteit 5 – maar kon daarnaast met haar expertise een bijdrage leveren aan deze unieke oplossing.

Uitdaging: Opslag vergroten terwijl we transport en verwerking automatiseren

Een paar jaar geleden had HVL de behoefte om meer opslag te creëren voor haar plaatwerk en wilde zij het transport en de verwerking van metalen platen automatiseren. Dat bespaart tijd en voorkomt repeterend werk. In plaats van dit project uit te besteden werd het project intern, door eigen mensen, verwezenlijkt. Het resultaat : een volledig zelf ontwikkeld, geautomatiseerd en gecombineerd plaatwerkcentrum, genaamd Optistore, als belangrijke aanvulling op een innovatief lasersnijmachinepark.

De Optistore is een volautomatisch verticaal magazijn, waarin de Optipick beweegt en automatisch de goede platen naar de juiste snijmachine transporteert. Nieuwe platen, halffabricaten of eindproducten kunnen door elkaar opgeslagen worden. De aansturing gebeurt centraal vanuit het ERP-systeem.

Mogelijkheden Optistore

De Optistore heeft een afmeting van 48 x 6 x 8 m en heeft 700 laden, elke positie is geschikt voor 2.000 kg platen ( 3000 x 1500 x 25 mm). De Optistore voert volautomatisch materiaal toe en af aan twee state-of-the-art CO2 lasersnijmachines. De Optistore vermindert de doorlooptijd van bestellingen omdat het aantal menselijke acties wordt verminderd. Door een uitgekiend logistiek systeem, kunnen staal, rvs en aluminium in één systeem opgeslagen worden zonder contaminatie.

Lasersnijmachine met knikarmrobot

Voor de meest recente lasersnijmachine is eveneens een vertikaal magazijn ge-engineerd en gebouwd met een invoer- en uitvoertafel welke voorzien is van een knikarmrobot. Voor de lineaire aandrijving hiervan is gekozen voor de componenten van Apex Dynamics : de onverwoestbare AF140 tandwielkast, de tandheugels in kwaliteit 6 en het rondsel in kwaliteit 5. De knikarmrobot zit vast aan de in- en uitvoertafel maar kan zich voor het manipuleren van de platen loskoppelen van deze tafel en zodoende dezelfde aandrijving gebruiken.

Smart Industry

Met deze oplossing kan HVL producten uit een gesneden plaat nemen, deze verzamelen op een aangewezen pallet/positie, tellen en terugkoppelen naar het ERP systeem. Zo is de door HVL ontwikkelde en geproduceerde machine geheel uit modules opgebouwd.

Door langere doorontwikkeling en optimalisatie is er een stabiel proces ontstaan, waardoor deze vooroplopend is in smart industrie 4.0. HVL onderzoekt inmiddels ook de mogelijkheden om vergelijkbare opstellingen klant specifiek op de markt te brengen.

Door deze automatisering is HVL in staat om volautomatisch platen toe- en af te voeren, met volledige registratie van alle delen. De klant kan artikelen bestellen via de website en de lasertafel gaat, in het toegewezen tijdsslot, volautomatisch aan de gang.

Bijdrage Apex Dynamics

Apex Dynamics maakte de calculaties voor het systeem, selecteerde de componenten en stuurde de selectie met alle gegevens en met de STP tekeningen toe. En zoals het was berekend, zo werkt het nu ook. Er zullen nog wat kleine aanpassingen en optimalisaties gaan plaatsvinden, maar daarna is het systeem klaar om ook voor derden gebouwd te kunnen worden.

Over HVL Metaalbewerking

HVL Metaalbewerking is een innovatief en modern middelgroot bedrijf met circa 85 personeelsleden en is gevestigd in Liessel, Noord Brabant. Het bedrijf viert op 5 mei 2019 haar 25e verjaardag. Met passie en gedrevenheid werken ze continu aan verbeteringen op engineeringniveau, productniveau, relationeel niveau (intern en extern) en aan rendement. Door met opdrachtgevers mee te denken wordt voorkomen dat de verkeerde afslagen worden genomen. Er wordt sterk vertrouwt op intuïtie en kwaliteit en het denken dat mens en innovatie een eenheid vormen.

HVL Metaalbewerking is sterk in de machine- en apparatenbouw en richt zich hoofdzakelijk op de sectoren transport, logistiek, food, land- en tuinbouw, automotive en de verpakkingsindustrie. Er worden zowel onderdelen als complete machines geproduceerd. Ook kunnen projecten vanaf de ontwikkeling tot en met de stekker-klare oplevering worden verzorgd. HVL denkt mee over (kosten)efficiënte oplossingen en garandeert een snelle fabricage dankzij een zeer compleet en geavanceerd machinepark.Team Rembradts logo

Opmerking: net als Apex Dynamics BV is HVL Metaalbewerking sponsor van Team Rembrandts