Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

30% kleinere bouwgrootte voor spelingsarme high-end tandwielkasten

Zoek jij naar een spelingsarme tandwielkast met een kleinere bouwgrootte? Apex Dynamics biedt verschillende series high-end tandwielkasten die een unieke oplossing bieden. In dit artikel bespreken we wanneer spelingsarme tandwielkasten met een kleinere bouwgrootte toegepast worden en waarom het programma van Apex Dynamics uniek is.

Servo-techniek

Veel machinebouwers in de Benelux ontwerpen mechatronische oplossingen op basis van servo-techniek. Door de jaren heen zien we servomotoren krachtiger, goedkoper, nauwkeuriger maar zeer zeker ook kleiner worden. Dat is een mooie trend die ervoor zorgt dat deze markt elk jaar gezond groeit. Maar de ontwikkeling richting kleinere oplossingen brengt ook uitdagingen met zich mee.

In veel gevallen dient er na zo’n kleine motor – met een nominaal koppel van minder dan 2 Nm en een as van 11 mm of minder – namelijk ook een tandwielkast te komen. Om een groter uitgaand koppel te realiseren, het toerental omlaag te brengen, de inertie te matchen en/of hogere radiale en axiale krachten op te vangen. Machinebouwers vinden hiervoor vaak wél kleine medium-end tandwielkasten (met rechte vertanding), maar geen high-end tandwielkasten (met schuine vertanding). Terwijl de eerste typisch beginnen met een (in feite overdone) bouwgrootte van 60 of 70 mm. 30% groter!

Waarom is het lastig om geschikte high-end tandwielkasten te vinden? Omdat fabrikanten hiervoor uiterst nauwkeurige en complexe machines nodig hebben, samen met een goed ontwerp van de tandwielkast en montage know-how. Disciplines waar Apex Dynamics gelukkig over beschikt.

Spelingsarme tandwielkasten met kleinere bouwgrootte

Apex Dynamics bied hier dus uitkomst: De AB en AF series bieden high-end tandwielkasten met een bouwgrootte van slechts 42 (!) mm, nominale koppels tot 22 Nm en een speling tot <1 boogminuut. De uitgaande as kan met een spiebaan of gladde as uitgevoerd worden en de motor-aansluiting is voor rekening van Apex Dynamics. Met 25 overbrengverhoudingen in een rechte uitvoering en nog eens 36 in een haakse uitvoering is er altijd wel een tandwielkast die precies past.

Als je geen uitgaande as wil maar een (ISO9409- of robot-) flens, dan heeft Apex Dynamics daar ook een oplossing: De AD047. Supercompact maar krachtig!

Toepassing van compacte tandwielkasten

Enkele toepassingen van deze serie compacte tandwielkasten:

  • Rotatie-assen voor robots. (Keuze-criterium: Dynamisch)
  • Spiegel-positionering in de HighTech industrie (Keuze criterium : Nauwkeurig)
  • Het richten van bewakingscamera’s voor de defensie. (Keuze criterium : Trillingvrij)
  • Motion Feedback systeem voor stuurknuppel-simulatoren. (Keuze-criterium : Compact)
  • Grijpers voor knikarmrobots. (Keuze criterium : Compact en gewicht)

Bovendien kunnen deze tandwielkasten toegepast worden in uitdagende omgevingen, zoals bijvoorbeeld ATEX omgevingen, in een Vacuüm, CleanRooms en ga zo maar door.

Ben je geïnteresseerd in de supercompacte oplossing van Apex Dynamics? Neem dan nu contact op via sales@apexdyna.nl.