Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Coaxiale tandwielkast centraal in EnerKite vlieger voor windenergie

coaxiale tandwielkast vlieger enerkiteVliegeren, iedereen heeft het wel eens gedaan. Hoe harder het waait, hoe leuker het vliegeren. Met een redelijk grote vlieger en een beetje wind, voel je al snel de extreme kracht. Dat wist EnerKite ook. Deze Duitse firma is aan de slag gegaan om een mobiele krachtbron te ontwikkelen op basis van deze windenergie. Het resultaat is een vlieger die past in een standaard scheepscontainer. Deze extreem schone vorm van energieopwekking is nu overal ter wereld direct inzetbaar. Apex Dynamics levert de coaxiale tandwielkast voor dit innovatieve project van EnerKite, zij kozen namelijk voor de vermaarde Apex Dynamics AE coaxiale tandwielkast en AFR haakse tandwielkast

EnerKite: Een vlieger die energie opwekt

Natuurlijk is de EnerKite vlieger een stuk geavanceerder dan de gemiddelde strandvlieger aan een touwtje. De EnerKíte werkt cyclisch in twee fasen:

 1. Arbeid Fase: De vlieger vliegt met maximale trekkracht “achtjes” in de lucht gebruik makend van de sterke wind op grote hoogten. (tot 300 meter) De kabel drijft een generator aan die in een container op de grond opgesteld.
 2. Herstelfase: Hier wordt het “achtjes” draaien onderbroken en gaat de vlieger in glijvlucht naar de starthoogte van 100 meter. Hiervoor is slechts een fractie van de energie nodig die hij tijdens het stijgen in “achtjes” opwekt.

Een volledige cyclus duurt ongeveer een minuut. In tegenstelling tot conventionele windturbines, wordt de elektrische energie opgewekt op de grond. De vlieger genereert zijn energie op een hoogte die boven de wieken van conventionele windmolens ligt, waar de wind zo hard is dat die normaal alleen op kustlocaties kan worden bereikt. Starten, de werking en de landing van de vlieger zijn volledig automatisch.

enerkite-overzichtSpecificaties EnerKite vlieger

De EnerKíte technologie heeft de volgende eigenschappen:

 • Maximale operationele veiligheid en betrouwbaarheid.
 • Korte terugverdientijd (maximaal 4 jaar), afhankelijk van de locatie en de toepassing.
 • Ononderbroken voeding en energiemanagement.
 • Hoge bezettingsgraad tot 70%.
 • Eenvoudig onderhoud en reparatie.
 • Eenvoudig transport en de installatie.
 • Beperkt land-beslag : 1 container en geen horizonvervuiling.
 • Bedrijfsklaar binnen 1 dag.

coaxiale tandwielkastCoaxiale tandwielkast – AE205 centraal in aandrijving

De Apex Dynamics AE205 planetaire aandrijving dient als centrale aandrijving in de trommel, welke zelf roteert. Het huis van deze coaxiale tandwielkast is geflensd aan de kabeltrommel, terwijl een motor voor de hoofdaandrijving zorgt. Een AFR220 haakse tandwielkast zorgt voor het starten en de cirkelvormige bewegingen van de vlieger.
Apex Dynamics levert een breed scala aan haakse en coaxiale tandwielkasten waarbij prestatie en efficiency de belangrijkste kenmerken zijn. Apex Dynamics coaxiale tandwielkasten kenmerken zich door een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding en een hoge betrouwbaarheid.

Waarom coaxiale tandwielkasten van Apex Dynamics?

coaxiale tandwielkastEnerKite heeft voor Apex Dynamics gekozen omdat:

 • Een planetaire vertragingskast brengt de hoogste koppels over bij het kleinste formaat.
 • Het binnenhalen van de vlieger dient snel te gebeuren, m.a.w. bij een hoog toerental. De gekozen coaxiale tandwielkast kan hoge toerentallen aan.
 • Door de constructie zijn de planetaire coaxiale tandwielkasten andersom aan te drijven.
 • De planetaire coaxiale tandwielkasten hebben schuine vertanding en zijn vrijwel geruisloos. (Dus ook geen geluidsvervuiling)
 • Service- en ondersteuning in de globale doelmarkten van Enerkite.
 • Goede prijs/kwaliteitsverhouding.

EnerKite loopt voorop als het gaat over het opwekken van duurzame energie, waar ook ter wereld. Wij zijn er trots op dat wij voor deze innovatieve speler weer net dat beetje “harder mogen lopen”.

(bron: EnerKite)

Persbericht Helmond, 13-09-2016