Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Frontplaat met slobgaten, flexibele montage tandwielkast

Hoe behoudt u vrijheid bij de afstelling van tandwielkasten? Soms komt de afstelling van tandwielkasten in een frame erg nauwkeurig, bijvoorbeeld bij de afstelling van het rondsel op een tandheugel of bij de uitlijning van een overbepaalde constructie. In dat geval zou het makkelijk zijn om de tandwielkast niet een vaste positie in het frame te geven maar om de tandwielkast verschuifbaar te maken ten opzichte van het frame.

Toepassing van slobgaten

Normaal gesproken zou u de tandwielkast positioneren via de centreer rand –met tolerantie g6 of h6- en fixeren met bouten. Maar in bepaalde constructies of bij de afstelling van een rondsel is het optimaal om de kast niet vooraf te fixeren. Dit is eenvoudig te bereiken door zogenaamde slobgaten. (Ook wel slopgaten, slob-holes, slotted hole, trou oblong of Langloch) De term slobberen komt trouwens volgens het “van Dale” woordenboek van te ruim zittende kleding.

Bij de oplossing met slobgaten zijn de boutgaten langwerpig gemaakt waardoor de flens van de tandwielkast ten opzichte van het machineframe kan bewegen. Vrijwel iedereen heeft van dit principe gebruik gemaakt; bij het spannen van een fietsketting kunt u vanwege het (open) slobgat het wiel zo verschuiven dat de ketting mooi strak komt te staan.

Frontplaat met slobgaten

Als slobgaten voor u praktisch zijn dan heeft de centreer rand niet veel zin meer, u centreert immers niet. Daarom hebben we bij Apex Dynamics een frontplaat uitgedacht die uitgerust is met slobgaten en een vlakke voorzijde! Ideaal om een verstelling mogelijk te maken tegen bijvoorbeeld een vlak machineframe. En door deze bouwwijze ligt het midden van de as dicht bij de flens, waardoor de radiale krachten beter opgevangen kunnen worden.

Deze frontplaat kan gemonteerd worden aan de typen rechte tandwielkasten AE en PEII en aan de haakse tandwielkasten AER en PEIIR. Tekeningen van deze frontplaten kunnen ter beschikking gesteld worden en individueel aangepast worden.

Voordelen van slobgaten

  • Tandwielkasten uitgevoerd met rechte of schuine vertanding, toegespitst op de applicatie.
  • Rechte en haakse uitvoering.
  • Ratio 3:1 tot 200:1.
  • Gehele Roestvaststalen (RVS of INOX) uitvoering mogelijk

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met Apex Dynamics!