Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Rendement planetaire tandwielkast: wat betekent dat?

rendement planetaire tandwielkastDuurzaamheid en rendement of efficiëntie staan wereldwijd hoog op de agenda, maar voor Apex Dynamics is dit al essentieel sinds haar oprichting. De Europese Commissie heeft berekend dat de efficiëntie van aandrijfsystemen zo’n 20-30% beter moet per 2020 en Apex Dynamics draagt hier haar steentje aan bij. Een planetaire tandwielkast van Apex Dynamics levert namelijk een rendement van 94-98%! Maar in de catalogi van verschillende aanbieders wordt rendement genoemd, maar wat dat precies inhoudt wordt niet verteld. In dit artikel staan we daarom stil bij de vraag, rendement planetaire tandwielkast: wat betekent dat?

De commissie heeft dit vertaald naar uitgebreide nieuwe richtlijnen op het gebied van motoren, maar verliest hier de rest van de aandrijf-‘as’ uit het oog. Door ook de tandwielkast in uw efficiëntieoverwegingen mee te nemen is het mogelijk een nog grotere besparing te realiseren. Zoals u van ons gewend bent lopen wij harder, daarom leggen wij graag uit hoe dit werk.

Rendement planetaire tandwielkast: wat betekent dat?

Logo_International_EfficienIn de catalogi van de verschillende aanbieders van tandwielkasten staan vaak rendementen genoemd, maar hier staat vrijwel nooit een uitleg bij WAT dit getal precies inhoudt! Het genoemde rendement of de efficiency slaat alleen op de vertanding! Andere verliezen zijn : lagerverliezen, afdichtingsverliezen en karnverliezen van het smeermiddel. Natuurlijk is dit alles recht evenredig met de tandwielkast-temperatuur en het in- en uitgaand toerental maar tegelijkertijd vrijwel onafhankelijk van de belasting! In het ontwerp van onze tandwielkasten is rekening gehouden met maximale efficiëncy, onder andere door:

  • De afdichting aan de ingaande zijde – met het hoogste toerental – sleept op de kleinst mogelijke diameter, en heeft daarmee de laagste omtreksnelheid
  • Ingaand kogellager draait een relatief toerental, wat tot 33% lager is dan de ingaande as.
  • Nageslepen of gehoonde vertanding van zowel het zonnewiel, de planeetwielen als het satellietwiel vermindert wrijving
  • Pomp-ringen op de planeetwielen voor verbeterde smering van de naaldlagers
  • Afdichting op de uitgaande as sleept eveneens over een geharde en geslepen bus

Rendement tandwielkasten kan sterk verschillen

Dit zorgt voor een aanzienlijk rendementsverschil tussen verschillende tandwielkasten. Een typisch rendement van een worm-wormwieltandwielkast loopt van 50-75% maar een planetaire tandwielkast kent een rendement van 94-97%!

Natuurlijk is in onze hele keten aandacht voor duurzaamheid. Onze productiefaciliteiten zijn uitgerust met zonnepanelen, warmteterugwinnings-units en recyclingsystemen. Daarnaast is onze eigen locatie in Helmond uitgerust met aardwarmtesystemen en low-temp verwarming terwijl wij voldoen aan de laatste EP normen.

Apex Dynamics loopt natuurlijk harder, maar doet dit graag zo efficiënt mogelijk!