Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Nederlandse SmeshGear laat planetaire tandwielkast harder lopen

Heeft u ook gehoord over de motorfiets van TU Eindhoven die in 80 dagen 26.000 kilometer aflegde? Het team STORM ontwikkelde de gelijknamige elektrische motorfiets speciaal voor deze proef. Naast de bekende uitdagingen, elektrische aandrijving, batterijen en de vorm van cartridges had het team speciale aandacht voor ons vakgebied: de overbrenging. Het team koos voor een zeer bijzondere variant van een planetaire tandwielkast, de in Nederland ontwikkelde SmeshGear. Deze overbrenging was cruciaal voor deze uitzonderlijke prestaties en wij geven daar graag wat extra aandacht aan.

Wat maakt deze overbrenging zo bijzonder?

Onderstaande tabel maakt in één oogopslag duidelijk waarom team STORM koos voor een overbrenging met SmeshGear:

smeshgear-speedtabel

Note: Hoewel het SmeshGear systeem op onze planetaire tandwielkasten toegepast kan worden heeft Apex Dynamics geen bijdrage aan de STORM geleverd. We brengen deze overbrenging onder de aandacht vanwege de nieuwswaarde en techniek van deze Nederlandse innovatie.

Wat is SmeshGear?

Smesh is een acroniem van Smart Easy SHifting. SmeshGear is een transmissie die onder vollast geschakeld en toegepast kan worden in elke vorm en grootte van aandrijving. SmeshGear is toepasbaar op een kleine elektromotor van een compressor maar ook in een waterkrachtturbine. Het grote voordeel is het hoge rendementsbehoud. Zo wordt met een SmeshGear de actieradius evenals het snelheidsbereik van bijvoorbeeld een elektrische auto aanzienlijk vergroot. Het principe – een planetaire tandwielkast die op verschillende manieren wordt gebruikt – is simpel. De uitvinding en een beknopte technische uitleg is te zien in onderstaande film.

Voordelen planetaire tandwielkast met SmeshGear

Dit principe heeft de volgende voordelen:

  • hoger elektrisch rendement waardoor een tot wel 40% grotere actieradius mogelijk is;
  • veel groter snelheidsbereik;
  • minder energieverbruik;
  • Regenereren is/blijft mogelijk;
  • veel groter aanloopkoppel.

Door het toepassen van de SmeshGear kunnen compactere, lichtere machines geconstrueerd worden die veelal ook minder energie verbruiken, en daarom ook weer minder zware infrastructuren eisen. SmeshGear kan worden toegepast door fabrikanten van elektrische (motor)fietsen; -vrachtwagens en -personenwagens en natuurlijk in de industrie (denk bijvoorbeeld aan rollenbanen, draaibanken tot aan accu gereedschap).

storm-solar-backgroundl

Planetaire tandwielkast met SmeshGear maakt transport milieuvriendelijker

SmeshGear biedt onder andere oplossingen bij het milieuvriendelijk bevrachten van binnensteden. Dit is een uitdaging in de transportsector gezien de naderende wetgeving op dit gebied. De besparing van C02 en de vergroting van de actieradius lijken op gespannen voet te staan en dit zijn vraagstukken die hoog op de agenda staan in de automotive sector. Maar met SmeshGear zijn beiden mogelijk. Ook in de industriële sector is verhoging van machinerendement + toepassingverbreding relevant.

De eigenaar van SmeshGear octrooi

Smesh BV is licentiehouder van het gelijknamige octrooi en ze ontwikkelen uw SmeshGear op maat voor uw transmissies en voor elke gewenste toepassing. In de nabije toekomst zullen er ook standaard aandrijfmodules beschikbaar komen. Bezoek voor meer informatie hun website www.smesh.eu of heb je een vraag, stel hem direct per mail: info@smesh.eu

SmeshGear en een Apex Dynamics planetaire tandwielkast?

Vanzelfsprekend zijn ook de planetaire tandwielkasten van Apex Dynamics te gebruiken als basis voor een SmeshGear. Specifiek onze AD, AE, PD en PEII series planetaire tandwielkasten zijn te gebruiken als basis.

Afsluitend delen we de reden dat wij SmeshGear zo’n noemenswaardig onderwerp vinden dat wij er een artikel over schrijven: De combinatie Apex Dynamics + SmeshGear zorgt ervoor dat niet alleen wij maar juist uw toepassing harder kan lopen. Letterlijk!

Persbericht Helmond, 05-12-2016