Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Tandwielkast en lineaire beweging berekenen voor 3D-printer bouwsector

tandwielkast berekenen
V.l.n.r. Corné van Gils (AXIS & Stuifmeel), Eric Megens (Apex Dynamics) en Pascal van den Broek (CyBe Construction). Foto door Paul Quaedvlieg

In de nieuwste editie van Aandrijftechniek is er aandacht voor onze samenwerking met AXIS & Stuifmeel voor opdrachtgever CyBe Construction. De pionier op het gebied van 3D-printen in de bouw rekende op onze expertise, niet alleen rond tandwielkasten maar ook onze kennis van tandheugels en rondsels kwam van pas. In het verleden werkten wij al samen met AXIS Stuifmeel aan Robot Crawlers, hierover zegt Corné van Gils:

“Dat beviel zo goed dat wij uiteindelijk Apex Dynamics mee hebben laten denken over de lineaire bewegingen van de gantry systemen en de tandwielkasten voor de aandrijving hiervan. Omdat zij ook bekend zijn met rondsels en heugels, heb ik Eric Megens gevraagd om een keer te komen kijken bij CyBe.”

Het complete artikel van de hand van Paul Quaedvlieg is te lezen in de nieuwe editie van aandrijftechniek.

Tandwielkast berekenen

Onze eigen Eric Megens had het volgende te zeggen over de uitdaging:

“Het gewicht van de spuitnozzle, de robot en de X- en Y-as wordt gedragen door de aandrijvingen in die acht kolommen. De calculatie daarvan met een speciale tandwielkast zorgde voor veel hoofdbrekers. Een andere grote uitdaging bij de gantry was de berekening vanuit de last naar de servomotor. Aangezien de ABB-motoren al vastlagen, moesten we nu vanuit de motor naar de last gaan rekenen. Dat gaat op zich wel, maar maakt het wel lastiger. Alles heeft te maken met versnellingen, krachten en koppels.”

Wil je meer weten over het bepalen van de juiste servo motor en tandwielkast combinatie of de toepassing van onze tandheugels en rondsels? Neem dan contact met ons op!