Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Uitbreiding assortiment met MF/MFK en MD/MDK series tandwielkasten

Twee nieuwe series tandwielkasten, wat voegen deze toe aan het programma van Apex Dynamics? Onze modellen met uitgaande as en uitgaande (robot)flens zijn succesvol en met deze nieuwe series combineren we de sterke eigenschappen van verschillende uitvoeringen tandwielkasten. In dit artikel leggen we uit wat die specifieke eigenschappen van de nieuwe MF/MFK- en MD/MDK-serie zijn. En, misschien net zo belangrijk, hoe deze te positioneren in het al zeer uitvoerige aanbod van high-end tandwielkasten van APEX DYNAMICS.

Voordat we uitgebreid ingaan op de eigenschappen van eerst de MF/MFK-serie en vervolgens de MD/MDK-serie geven we je graag een beeld van de positie van beide series in ons productprogramma. De MF/MFK-serie is qua bouwvorm en maatvoering namelijk gelijk aan de AFH/AFHK-serie, terwijl de uitgaande kant gelijk is aan de AF/AFR- en AFX/AFXR-series. De MD/MDK-serie is qua afmetingen en bouwvorm aan de uitgaande kant gelijk aan de AH/AHK-serie met een robotflens (ISO9409). We gaan graag op elke serie dieper in om je een beeld te geven van hoe de eigenschappen van de genoemde series zich tot elkaar verhouden.

MF/MFK-serie tandwielkasten

AFH serie high torque tandwielkast Apex DynamicsDe nieuwe MF/MFK serie heeft dezelfde bouwvorm en maatvoering als de AFH/AFHK-serie. Als je naar de uitgaande kant kijkt dan zijn deze ook gelijk aan de zeer succesvolle AF/AFR- en AFX/AFXR-series. Hierdoor is het altijd mogelijk deze series onderling uit te wisselen zonder aanpassingen in de toepassing.

Een van de belangrijkste verschillen in kenmerken is de behuizing. De MF/MFK heeft net als de AFH/AFHK een stalen (zwart ge-epoxeerde) behuizing en een uitgaande as van staal. De AF/AFR- en AFX/AFXR-serie heeft een behuizing en uitgaande as in RVS (SUS416).

Al deze uitvoeringen zijn voorzien van een Viton seal, die over een geharde en geslepen oppervlakte loopt voor een optimale afdichting. Als uitgaande as kan voor al deze uitvoeringen gekozen worden tussen een gladde as (S1), een as met spiebaan (S2), een spline DIN5480 (S3) en in sommige gevallen zelfs voor een holle as met krimpschijf (S4).

De MF/MFK-serie is intern zo opgebouwd dat deze vaak hogere radiale krachten op kan nemen, wat resulteert in een hoger kiepkoppel M2K. Dit is een samenspel tussen de lagers, het toegepaste materiaal, nabehandeling en het ontwerp. De standaard verdraaispeling is ≤ 3 bij de 1-traps en ≤ 4 boogminuten bij de 2-traps uitvoering. Voor nauwkeurigere toepassingen biedt de AFH/AFHK de beste oplossing.

Haakse tandwielkast

In de haakse variant (de MFK-serie) zijn er door het toepassen van een Hypoïde voortrap nog veel meer mogelijkheden, hiervoor verwijzen we graag naar onze uitgebreide productpagina’s.

Net als de AFH/AFHK is de nieuwe MF/MFK-serie te verkrijgen van bouwgrootte 060 t/m 240, dit in tegenstelling tot de AF/AFR- en AFX/AFX-R die we in een bouwgrootte kleine (042) kunnen leveren. Ook gaan deze series respectievelijk maar tot max. bouwgrootte 220 en 180.

Onderstaand grafisch overzicht biedt een goed inzicht over de positionering van de MF/MFK-serie ten opzichte van de overige genoemde series:

Tandwielkast robotflens: MD/MDK-serie

AH serie heavy duty tandwielkast met uitgaande flens ISO 9409 Apex DynamicsAPEX DYNAMICS heeft al een zeer uitgebreid assortiment tandwielkasten met een uitgaande flens, oftewel een ISO9409 robotflens. Met de nieuwe MD/MDK komt daar nog een extra aanvulling op die interessant is voor het toepassen in robots en bijvoorbeeld draaitafels.

De MD/MDK is qua bouwvorm en afmetingen aan de uitgaande kant gelijk aan de AH/AHK-serie, met een uitgaande ISO9409 flens van staal en een stalen zwart ge-epoxeerde behuizing.

Het grootste verschil zit hem in de verdraaispeling, toelaatbaar koppel en het prijsniveau. Omdat niet elke toepassing uiterst nauwkeurig hoeft te zijn, maar wel dynamisch en met een hoog kiepkoppel, biedt de MD/MDK-serie een interessante mogelijkheid. De verdraaispeling van dit type is ≤ 3 boogminuten voor de 1-traps uitvoering. De 2-traps uitvoering heeft ≤ 3 boogminuten. Net als alle andere tandwielkasten in deze series wordt een Viton seal toegepast voor de optimale afdichting. Het smeermiddel is standaard onze veel toegepaste gel, maar kan optioneel worden aangepast. Bijvoorbeeld met Food Grade NSF-H1 toegelaten smeermiddel.

Voor de zeer hoog dynamische delta-robots heeft APEX DYNAMICS de AP “Apex Performance” High Torque tandwielkast ontwikkeld. Deze serie heeft in tegenstelling tot alle andere planetaire tandwielkasten van APEX DYNAMICS vier planeetwielen. In combinatie met de uiterst lage verdraaispeling, de ideale tandwielkast voor zeer nauwkeurige en hoog dynamische pick&place applicaties.

Met een behuizing en uitgaande flens in RVS is de AD/ADR-serie met name geschikt in toepassingen voor de voedsel gerelateerde industrie.

Met de MD/MDK-serie, die qua prestaties tussen de AD/ADR- en AH/AHK -serie in ligt, heeft APEX DYNAMICS nog meer keuze om voor elke toepassing de juiste tandwielkast te selecteren.

In de onderstaande grafische weergave is duidelijk te zien hoe de MD/MDK-serie zich profileert te opzichte van de andere series:

Onmiddellijk beschikbaar

Zowel de MF/MFK als de MD/MDK serie is al volledig opgenomen in ons Design Tool, daar kunnen de tekeningen in 2D en 3D gedownload worden voor aanbouw aan elk gewenste servomotor.

De meeste producten uit de MF/MFK- en MD/MDK-serie liggen al op voorraad bij onze fabriek in Taiwan, daardoor is de levertijd zoals bij al onze producten ongeveer 3 weken na opdracht.

Toepassing MF/MFK en MD/MDK

Enkele toepassingen waar de MF/MFK en MD/MDK  een optimalere keuze kan zijn:

  • Tandheugelaandrijvingen.
  • Takttafels.
  • Verpakkingsmachines
  • Positioneerbanden, waarbij nauwkeurigheid belangrijk is.
  • Medische industrie
  • Pick- en place robots.

Zijn er nog vragen over deze nieuwe serie en hoe deze te plaatsen in het al uitgebreide assortiment planetaire tandwielkasten van APEX DYNAMICS, neem dan contact op voor meer informatie.