Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Onze bijdrage aan technische leergang tandwielkasten

De snelle ontwikkeling van welke markten vraagt om kleine, direct aan servomotor aangebouwde tandwielkasten?
Dat zijn natuurlijk de ontwikkelingen van de markten voor Robotica en Mechatronica. Hierin is het bijvoorbeeld de uitgaande as van een zeer nauwkeurige tandwielkast die direct een robotarm aandrijft. Cruciaal dus, voor bijvoorbeeld jonge ingenieurs en werktuigbouwers, om genoeg kennis van en ervaring met tandwielkasten te hebben als je in dit snel veranderende werkveld aan de slag wilt. Omdat er met name in de technische opleidingen te weinig aandacht geschonken wordt aan de specialisatie tandwielkasten hebben wij onze medewerking verleent aan een bijzonder initiatief van branchevereniging FEDA: De technische leergang Tandwielkasten.

Belang van tandwielkast in aandrijfsysteem

technische leergang tandwielkastenApex Dynamics levert enkel en alleen mechanische aandrijftechniek, en dan specifiek tandwielkasten. Een tandwielkast, ook wel reductor of vertragingskast genoemd, is altijd een relatief klein onderdeel in een compleet aandrijfsysteem. Echter voor ons, maar ook voor dat hele aandrijfsysteem, wel van essentieel belang. Daarom vinden wij het belangrijk dat onze relaties goed op de hoogte zijn van de technologie die wij toepassen.

Daarnaast hecht Apex Dynamics veel belang aan de opleiding van “young professionals” en dan natuurlijk specifiek op werktuigbouwkundig gebied. Wij merken dat met name in de technische opleidingen er te weinig aandacht geschonken wordt aan de specialisatie tandwielkasten.

Initiatief van branchevereniging FEDA

Mede daarom heeft Apex Dynamics onmiddellijk haar medewerking toegezegd toen onze Branchevereniging FEDA (Federatie Aandrijftechniek) met het idee kwam om in navolging op de succesvolle Technische Leergangen Hydrauliek en Elektromotoren ook een boekje uit te brengen specifiek over Tandwielkasten.

Samen met een aantal FEDA collega’s uit de Mechanische Aandrijftechniek is hard gewerkt aan deze Technische Leergang met als bijzonder mooi resultaat het boekje Tandwielkasten.

Specialisatie tandwielkasten in MBO-opleidingen

Lagers in Apex Dynamics AF reductorDit boekje wordt naast alle andere genoemde technische leergangen aangeboden aan het technisch onderwijs en zal zeker in de toekomst gebruikt gaan worden voor MBO-opleidingen. Maar natuurlijk is het boekje ook los als naslagwerk aan te schaffen.

Deze Technische leergang spitst zich toe op tandwielkasten, een belangrijke schakel in veel aandrijfketens. Bij tandwielkasten wordt vaak gedacht aan grote kasten en uiteraard komen die in de aandrijftechniek en dus ook in deze Technische leergang veel en uitgebreid voor.

Door de ontwikkelingen in de mechatronica en robotisering is er ook behoefte aan kleine, direct aan de servomotor aangebouwde, spelingsarme tandwielkasten. De uitgaande as van de tandwielkast drijft dan bijvoorbeeld direct een robotarm aan. Dit is onder andere het gebied waar Apex Dynamics interessante oplossingen kan bieden.

Basistechnologie Tandwielkasten

afbeelding-2-9In Tandwielkasten wordt vanuit de aandrijftechniek de belangrijkste natuurkundige begrippen zoals vermogen, koppel en toerental behandeld, evenals de basisprincipes van tandwieloverbrengingen. Vanuit deze basis worden de verschillende soorten tandwielkasten en specifieke eigenschappen en toepassingen uitgelegd.

Aansluitend komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde:

 • selectie van tandwielkasten en berekeningsvoorbeelden;
 • montage;
 • onderhoud;
 • smering;
 • commissioning.

Bij deze Technische leergang zit ook een cd die ondersteunend les- en studiemateriaal bevat:

 • per hoofdstuk een presentatie met de afbeeldingen uit het boek, extra teken- en fotomateriaal en video’s;
 • video’s en animaties zijn ook direct via de menu’s te benaderen.

Dit boekje is een must voor iedereen die zich met tandwielkasten bezig houdt. Het geeft basale kennis over dit mooie stuk mechanische techniek.

Inhoudsopgave Technische Leergang Tandwielkasten:

 • De aandrijfketen
 • Tandwieloverbrengingen
 • Tandwielkasten, rechte en haakse overbrengingen
 • Rechte en haakse vlakke tandwielkasten
 • Rechte en haakse planetaire tandwielkasten
 • Wormkasten
 • Motor reductoren
 • Overige tandwielkasten
 • Smering van tandwielkasten
 • Techniek, onderhoud, montage en inbedrijfstelling van tandwielkasten
 • Selectie van tandwielkasten

Geïnteresseerd in dit unieke boekje?

Het is voor € 32,50 te bestellen bij Apex Dynamics BV. Stuur ons een mail of neem contact met ons op en we zorgen er voor dat dit correct wordt afgewikkeld.

Ook op het gebied van opleiding, zeker in ons eigen vakgebied loopt Apex Dynamics harder!