Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Planetaire vertragingskasten Apex voldoen aan ATEX richtlijn

Als u te maken heeft met explosiegevaarlijke omgevingen dan is de ATEX richtlijn u niet vreemd. Deze Europese richtlijn zorgt voor een geharmoniseerde veiligheidsnorm voor deze omgevingen in alle Europese lidstaten. Handig, maar uit onze dagelijkse praktijk blijkt dat er nogal eens vragen ontstaan over het plaatsen of integreren van producten in een lijn of machine, in ons geval een planetaire vertragingskast, in een explosiegevaarlijke omgeving. Met dit artikel rekenen we voor eens en altijd af met die onzekerheid en geven we een definitief antwoord op de vraag: Kan ik een planetaire vertragingskast van Apex Dynamics gebruiken in een productielijn of machine die opereert in een omgeving die onder de ATEX regelgeving valt?

Waar gaat de ATEX regelgeving over?

Voor de volledigheid staan we eerst stil bij wat nou precies een ATEX (ATmosphères EXplosibles) omgeving is. Dit zijn omgevingen waarin sprake is van een

explosieve, ontvlambare, atmosfeer waar bijvoorbeeld gassen, dampen of stoffen te vinden zijn. Voorbeelden van dergelijke omgevingen zijn drukkerijen, voedingsmiddelen productie, hout of andere organische verwerking, auto-spuithallen en niet in de laatste plaats natuurlijk de petrochemische industrie. De twee ATEX normen, ATEX 95 (94/9/EC) en ATEX 137 (99/92/EC), bespreken respectievelijk de gebruikte apparatuur en de gebruikersveiligheid. De nieuwste versie van deze richtlijn (ATEX 2014/34/EU) is vorig jaar maart gepubliceerd door het Europees Parlement en is vanaf 20 april 2016 over de hele EU verplicht.

Apex Dynamics loopt harder, ook als het gaat om het geven van duidelijkheid over
het gebruik van een Apex Dynamics planetaire vertragingskast in een ATEX omgeving.

petrochemical-plantSIRA keurt Apex Dynamics producten goed voor gebruik in ATEX omgevingen

Apex Dynamics heeft onlangs SIRA (onderdeel van de CSA Group) gevraagd om uit te zoeken en te beoordelen hoe het zit met het toepassen van een Apex Dynamics rechte en haakse planetaire vertragingskast of haakse kegelwiel overbrengingen binnen een ATEX omgeving. Hierop kregen wij een positief en eenduidig antwoord: De producten van Apex Dynamics kunnen zonder uitzondering veilig toegepast worden in een ATEX omgeving.

Indeling ATEX richtlijn en de positie van de vertragingskast van Apex Dynamics

De ATEX richtlijn deelt producten en apparatuur in groepen, zones en categorieën in. De mechanische vertragingskasten van Apex Dynamics zijn ingedeeld als Niet-Elektrische apparatuur in “Groepen I en II, en kunnen  vanaf categorieën 2 en M2” worden toegepast. Daarvoor is “interne controle van de productie” vereist en is het onderhouden en deponeren van Technische Documentatie bij een “notified body” verplicht. Onderstaande tabel maakt dit duidelijk.

Groep II Groep I
Zone Categorie Categorie Niet-Electrische Apparatuur 
Gas Stof
0 20 1 M1 EC-type certificaat en een
ATEX Kwaliteitsgarantie
1 21 2 M2 Interne controle van productie. Deponeren van technische documentatie bij een “notified body”.
2 22 3 Interne controle van productie en onderhouden van technische documentatie.

Bron: SIRA ATEX Certificatie

Apex Dynamics heeft daarom al haar processen conform de ATEX richtlijn ingericht en alle noodzakelijke technische documentatie bij SIRA ondergebracht.

ATEX_Declaration-of-ConformDe door Apex Dynamics ontvangen “Declaration of Conformity” met het SIRA referentienummer 14XT329 verklaart dat alle ontwerpen, productie en inspectie van haar producten zoals beschreven in de verklaring voldoen aan de voorwaarden Annex VIII (EHSR) van ATEX Richtlijn 94/9/EC.

Planetaire vertragingskast Apex Dynamics conform ATEX richtlijn in te zetten

We gaan er vanuit dat nu ook duidelijk is geworden waarom u een planetaire of kegelwiel vertragingskast van Apex Dynamics uitstekend in kan zetten in uw machine of lijn die opereert in een ATEX-omgeving. Wij vertellen u graag persoonlijk meer over een aantal situaties waarin reductoren van Apex Dynamics in ATEX omgevingen worden toegepast, u kunt hiervoor altijd contact met ons opnemen.