Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Servomotor levert bij zowel hoge als lage toerentallen hoge koppels

Een servomotor kan zeer precies positioneren en levert bij zowel hoge als lage toerentallen hoge koppels. Om geen nauwkeurigheid te verliezen, is het belangrijk dat de tandwielkast ook zeer precies is. In deze video vertelt Eric Megens waarom het belangrijk is om spelingsarme tandwielkasten te gebruiken in combinatie met een servomotor.

Transcript video: Servomotor levert bij zowel hoge als lage toerentallen hoge koppels

Precies positioneren van de servomotor

Omdat de servomotor zo precies kan positioneren, dient de tandwielkast ook precies te zijn, lees spelingsarm, om geen nauwkeurigheid te verliezen. Gebruik je toch een normale tandwielkast, waarvan de speling niet in de specificaties wordt genoemd, dan kan het volgende optreden: bij dynamisch bedrijf, dus snel wisselende belastingen, kunnen de tanden bij een normale tandwielkast op elkaar gaan hameren. Het aangedreven deel raakt in volle vaart de tegenoverliggende tand en kan de oppervlakte plastisch vervormen. Dit hamer effect is op den duur desastreus voor de vertanding. Bijkomende is dat de motor het gewenste bewegingsprofiel niet kan volgen wens de vaak hoge massatraagheid van de tandwielkast en dat je de nauwkeurigheid van je systeem verliest.

Tandwielkasten van Apex Dynamics altijd spelingsarm

Een Apex Dynamics tandwielkast is altijd spelingsarm, heeft een lage massatraagheid en kan enorm dynamisch aangetuurd worden. De keuze voor Apex Dynamics spelingsarme tandwielkasten is dan ook in veel markten vanzelfsprekend. Denk dan bijvoorbeeld aan machines voor de medische toepassingen, automatisering, de voedingsmiddelenindustrie of robotica. Juist in deze markten maken Apex Dynamics spelingsarme tandwielkasten het verschil en op die manier dragen wij een beetje bij aan het succes van bedrijven in deze markt.

Meer weten over een servomotor? Bekijk hoe je een tandwielkast aan een motor monteert of neem direct contact op voor een advies op maat.