Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Indrukwekkende demonstratie door Vansichen Linear Technology

Een robot met een belasting van 2,3 ton tientallen meters verplaatsen? Vansichen Linear Technology werkte als een van de eersten aan een lineair bewegende, zwaarder beladen robot en realiseerde onlangs zijn meest indrukwekkende opstelling tot dus ver. De engineers van het Belgische bedrijf slaagden erin om de krachtigste FANUC knikarmrobot op een modulaire track te plaatsen en operationeel ten toon te stellen. Apex Dynamics leverde twee krachtige AFR180 tandwielkasten voor deze prachtige toepassing.

Vansichen Linear Technology

Het succesverhaal van Maxime Vansichen begon toen een klant hem vertelde over zijn ambitieuze plannen om robots aan het plafond te bevestigen en lineair te laten bewegen. Vansichen Linear Technology besloot zichzelf aan de uitvoering van het plan te wagen en ontwierp een constructie die dat toeliet. Het project zette Vansichen in één klap op de kaart als het bedrijf die het bereik van robots in zo goed als alle omstandigheden vergroot en mogelijk maakt. Ondertussen vinden robotfabrikanten en hun integratoren de weg naar Vansichen Linear Technology voor toepassingen die buiten hun standaardgamma vallen. Voor standaardtoepassingen heeft Vansichen Linear Technology een catalogus uitgewerkt voor het hele gamma van FANUC robots. Zij hebben geen eigen tracks in hun gamma.

Vansichen Linear Technology werd opgericht in 1993 door huidig Managing Director Maxime Vansichen als Vansichen BVBA. Oorspronkelijk begon het éénmansbedrijf op commissie-basis een aantal Duitse merken uit de lineairtechniek te vertegenwoordigen in België en Luxemburg. Meer dan een kwarteeuw later heeft het bedrijf Vansichen Linear Technology BV eigen ontworpen producten als uitbreiding op het gamma van een hele rits kwaliteitsvolle merken die ze verdelen.

In 2005 begon het bedrijf ook met het ontwerp van de eerste zevende-assen. Dit groeide uit tot een ruim standaardaanbod en verfijnd maatwerk van robottracks. Vansichen Linear Technology is een echt familiebedrijf met 2 generaties actief. Vandaag telt het in Hasselt (Limburg) gevestigde bedrijf meer dan 20 werknemersen is zeer breed opgesteld in de lineaire technology. De engineers kunnen elke uitdaging aan, mede gesteund door de expertise van de vaste toeleveranciers.

FANUC knikarmrobot : de M-2000iA /2300

In Mei ’19 stelde Vansichen Linear Technology de laatste nieuwe ontwikkeling voor; een demotrack (FT65) met daarop de grootste FANUC knikarmrobot: de M-2000iA /2300. Deze indrukwekkende robot die een belastingcapaciteit heeft van 2,3 ton is voor het eerst aan het werk zien in de BeNeLux, en dit terwijl hij wordt voortbewogen op de tracks van Vansichen. ‘Producten met een gewicht van ongeveer 2 ton hebben vaak afmetingen waarbij het standaardbereik van de robot onvoldoende is. De track die tentoongesteld staat is er een van 12 meter. Maar in theorie kunnen die tracks tot 100 meter lengte gebouwd worden’, aldus Maxime Vansichen, Managing Director van Vansichen Linear Technology. De tracks bestaan normaal telkens uit delen van maximum 12 meter, maar door het grote gewicht bij de FT65 zijn dit stukken van 6 meter geworden die eenvoudig aan elkaar bevestigd worden.’

Met ruim 100 modellen biedt FANUC het breedste gamma aan robots ter wereld. FANUC-knikarmrobots beslaan een brede selectie verschillende toepassingen en bedrijfstakken, zijn gemakkelijk te bedienen en leveren een complete flexibiliteit dankzij een reeks toepassingsspecifieke opties, eenvoudige integratie, payload tot 2,3 t en maximale bereiken van 3,7 m.

Het geheel werd opgesteld bij machinefabriek Pollers, welke de productie van het frame voor zich nam. Al 75 jaar specialiseert Pollers zich in het toeleveren van mechanische onderdelen, halffabricaten en complete machines of installaties.

Hierbij wordt het volledige proces, van basismateriaal tot en met montage in – huis, door hen verzorgd. Tussen Vansichen en Pollers bestaat een unieke samenwerking : Een kenmerk van robottracks is dat deze meestal lang zijn, lengtes van meer dan 10 meter zijn geen uitzondering. En laat nu juist Pollers gespecialiseerd zijn in het nauwkeurig bewerken van lange onderdelen. Zo is er bijvoorbeeld een lastafel voor onderdelen tot 14 meter lengte en kan er gefreesd worden op verschillende freestafels, waarvan de grootste een bereik heeft van 13 meter!

Dubbele aandrijving en tandwielkast voor lengte verplaatsing

Voor deze FT65 track leverde Apex Dynamics 2 ijzersterke AFR180 tandwielkasten voor de lengte-verplaatsing. Er is gekozen voor een dubbele aandrijving voor een hogere nauwkeurigheid omdat er geen krachtiger Fanuc motoren te verkrijgen waren. De tandwielkasten kunnen per stuk 1.980 Nm leveren met een voedkracht van 18.000 N.

De gehele installatie is erg indrukwekkend om te zien en toont het technische kunnen in 2019 : De robot van 11.000 kg positioneert moeiteloos een last van 2.300 kg en de track positioneert de robot op 0,1 mm nauwkeurig met een snelheid van 1 m/s, terwijl de robot aan 100% capaciteit kan blijven werken tijdens het voortbewegen op de track. En dit kan natuurlijk 24/7 gebeuren! De tentoonstelling van de demo is een succes geweest en zette Vansichen als systeemaanbieder sterker op de internationale kaart.

Voor meer informatie :
www.vansichen.be
www.pollers.be
www.fanuc.eu