Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Tandwielkast brengt 11 meter hoog kunstwerk in beweging

Een 11 meter hoge buste van Franz Kafka is door kunstenaar David Cerny geplaatst bij het Quadrio shopping centrum in Praag. Dit 39.000 kilo wegende kunstwerk wordt door middel van 42 servomotoren in beweging gebracht. Tussen servomotor en schijf zit natuurlijk een spelingsarme reductor van Apex Dynamics en wel de AB115M1-060. In dit artikel bespreken we Kafka, de oorsprong van het kunstwerk en de technische uitdaging die erachter ligt.

Franz Kafka (3 juli 1883 – 3 juni 1924) was een Duitstalige schrijver die wordt gezien als een van de belangrijkste auteurs van de twintigste eeuw. Zijn werk kreeg vooral na zijn dood een grote invloed op de westerse literatuur. Kafka is vooral bekend als schrijver van de romans “Het Proces” en “Het Slot” alsmede de novelle “De Gedaanteverwisseling”. Zijn werk omvat echter veel meer, en lijkt zich te kenmerken door een nachtmerrieachtige, onheilspellende sfeer (als kafkaësk bekend geworden) waarin de bureaucratie en de onpersoonlijke maatschappij steeds meer greep krijgen op het individu. Kafka’s oeuvre wordt wel gezien als symbool voor de ontwortelde mens in de moderne tijd.

Franz Kafka werd geboren in een Duitssprekende, Joodse familie in Praag, destijds de hoofdstad van Bohemen in de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Zijn vader Hermann Kafka (1852–1931) kwam vanuit een Zuid-Boheemse dorp naar Praag om daar een groothandel in modeaccessoires en fournituren op te zetten. Hij wordt door Kafka zelf en in zijn biografen omschreven als een zelfingenomen en dominante vader, met wie Kafka een moeizame relatie had. Franz Kafka zelf overleed in 1924 ten gevolge van Tuberculose.

David Cerny

Om de wortels van Franz Kafka te benadrukken, heeft de Tsjechische artiest David Cerny een 11 meter hoog standbeeld, bestaande uit bewegende schijven welke het hoofd van de grote Tsjechische schrijver kunnen creëren. Het idee achter dit kunstwerk is zijn boek “De Gedaanteverwisseling”. Wacht tot alle schijven in de goede stand staan en ontdek het metershoge hoofd van Kafka!

technical-details-Kafka-DeimosTechnische uitdaging

Het kunstwerk is permanent opgesteld bij het Quadrio shopping centrum in Praag en combineert moderne kunst, 21e -eeuwse technologie en het traditionele vakmanschap van de Tsjechen. Ondanks dat het feit dat het kunstwerk simpel oogt, was het een enorme technische uitdaging :

 • 1500 m2 of spiegel gepolijst roestvaststaal
 • 42 servomotoren die via een geavanceerd controle systeem de 42 schijven aandrijft
 • 12.500 puntlassen
 • 8.900 manuur
 • 11 meter hoog, 6 meter in diameter en een gewicht van 39.000 kg.
 • Technische details

Spelingsarme reductor van Apex Dynamics: Efficiënt en roestvast

Montage Servomotor met AB115-060 spelingsarme reductor
Montage Servomotor met AB115-060 reductor

De individuele schijven worden middels servo-techniek aangedreven en de keuze voor de reductoren is gevallen op de AB115M1-060 van Apex Dynamics om volgende redenen :

 • Roestvaststalen uitgaande as en huis geeft grote voordelen in deze buitentoepassing.
 • Door de schuine vertanding een stille en vibratiearme eigenschappen.
 • Hoog rendement – weinig verlies.
 • Hoog temperatuurbereik.
 • Locale ondersteuning en service.
 • Snelle reactie- en levertijd.

Persbericht, Helmond 11 juli 2016