Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Hypoïde- en kegelwiel haakse tandwielkasten onder de loep

Apex Dynamics heeft twee van de drie varianten van de haakse tandwielkast in haar assortiment, kegelwiel en hypoïde. In deze video gaat directeur Thom van Oss dieper in op de eigenschappen, verhoudingen van de assen en de overbrengverhoudingen van beide varianten. Benieuwd wat de voor- en nadelen zijn? In deze video kom je erachter.

Transcript video: Hypoïde- en kegelwiel tandwielkast onder de loep

Apex Dynamics is leverancier van tandwielkasten, tandheugels en rondsels. In deze video gaan we het hebben over haakse tandwielkasten. Daarin heb je drie varianten; wormwiel, kegelwiel en hypoïde. Wormwiel heeft Apex niet in haar programma. Daarom zullen we die niet
behandelen.

Hypoïde haakse tandwielkast

Bij een hypoïde kast kruisen de hartlijnen van de tandwielen elkaar. Je kunt dit goed zien doordat de ingaande as versprongen is van de uitgaande as. Bij een kegelwiel zitten de haakse tandwielen in de hartlijn van elkaar. Dit kun je zien doordat de ingaande en de uitgaande as in één lijn zitten.

Kegelwiel haakse tandwielkast

Apex Dynamics maakt bij de haakse kegelwielkasten altijd gebruik van spiraal vertande tandwielen. Dit is te vergelijken met onze high end tandwielkasten die altijd schuine vertandingen hebben. Een nadeel van een kegelwiel is dat je maar tot een overbrengverhouding kunt gaan van maximaal 5 op 1. Dit komt door het feit dat bij een hogere overbrengverhouding het ingaande kegelwiel te klein wordt en er niet voldoende kracht overgedragen kan worden. In de genoemde series kunnen we echter wel een hogere overbrengverhouding realiseren door het haakse kegelwiel te combineren met een planetaire voortrap.

Overbrengverhouding hypoïde- en kegelwiel haakse tandwielkast

Op die manier kunnen we bij de A en PII serie tot 200 op 1 gaan. En bij de AT/ATB serie zelfs tot 500 op 1. Met een hypoïde overbrenging is het mogelijk om in één trap tot een overbrengverhouding van 10 op 1 te gaan. Ook hier geldt dat we in combinatie met een planetaire voor of na trap een veel hogere overbrengverhouding kunnen realiseren. Dat kan dan zelfs tot een  overbrengverhouding van 10.000 op 1 met de AHK serie.

Een ander voordeel van haakse tandwielkasten is dat je een doorlopende holle uitgaande as kunt toepassen en een haakse aandrijving levert een ruimte voordeel op. De motor steekt dan niet uit maar kan haaks parallel aan de machine gemonteerd worden.

Meer weten over de haakse tandwielkasten? Lees ons introductieartikel of neem direct contact op voor een advies op maat.