Spelingsarme tandwielkasten, tandheugels en rondsels

Nieuwsarchief


Met een door zonne-energie aangedreven voertuig, grotendeels gebouwd van kunststofafval, wil Edwin ter Velde over een jaar naar de geografische Zuidpool rijden. Een expeditie met een missie. Maar ook een expeditie die een andere kijk oplevert op energie-efficiënte aandrijflijnen. Zijn IE5 motoren altijd wel de beste oplossing? Wordt het niet tijd voor omdenken?

Lees meer >

Een tandheugelaandrijving berekenen, hoe doe je dat? Als je jezelf hierin verdiept wordt je met termen en formules om je oren geslagen welke de uitwerking erg complex (lijken te) maken. Daarom proberen we in dit artikel uit te leggen hoe je de berekening het makkelijkste kunt doen. Een belangrijk uitgangspunt is dat je je realiseert, dat de berekening en selectie (Tandheugel, rondsel, tandwielkast en motor) gebeurt op basis van trial-and-error: je hebt een gerede kans dat je de berekeningen opnieuw moet doen met andere parameters, zoals bv het diameter van het rondsel of de kwaliteit (lees in dit geval : hardheid) van de tandheugel.

Lees meer >

Welke millennia-oude techniek staat aan de basis van veel van de meest innovatieve technische doorbraken van dit moment? Robotica, 3D printing en nieuwe vervoermiddelen hebben allemaal één ding gemeen: vaak staat een een planetaire tandwielkast aan de basis van hun aandrijving. Als leverancier van planetaire tandwielkasten weten wij natuurlijk alle ins- en outs maar wat als je voor het eerst met deze techniek geconfronteerd wordt? Voor ons reden om het eens helder uiteen te zetten. In dit artikelen bespreken we de basis van de planetaire tandwielkast.

Lees meer >

Vestel, een groots technologiebedrijf uit Turkije, had een bijzondere uitdaging bij onze partner Koot Automation & Service B.V. neergelegd: 28 draaiende videoschermen als deel van een beursconcept. Koot Automation & Service had al vaker met dit bijltje gehakt maar kwam qua nauwkeurigheid niet uit met de beschikbare tandwielkasten. Apex Dynamics kon door middel van een compacte PD tandwielkast wél het verschil maken. En deze 28 planetaire tandwielkasten waren ook nog eens binnen 2 weken leverbaar. Het eindresultaat (zie hiervoor de video onderaan dit bericht) is er een om trots op te zijn.

Lees meer >

Apex Dynamics BV is als partner betrokken bij de schoonste expeditie ooit, Clean2Antarctica. Energie neutraal en zero-waste naar de Zuidpool, volg deze extreem bijzondere expeditie via ons website en youtube kanaal. In deze film laat Edwin ter Velde laat zien hoe de AD140-050 tandwielkast wordt ingebouwd in de Solar Voyager. Thom van Oss van Apex Dynamics BV legt uit wat voor tandwielkast dit is en waarom deze geschikt is voor dit avontuur.

Lees meer >

Op zondag 15 oktober heeft Clean2Antarctica een middag georganiseerd op Tall ship De Morgenster voor sponsors, partner, ambassadeurs, HexCore certificaathouders. Dit om te vieren dat het project een nieuwe fase in gaat. De “bouw fase” is nu achter de rug, de meeste technische aspecten zijn inmiddels opgelost. Ongeveer 30 bedrijven hebben mee geholpen om dit te realiseren.

Lees meer >

Inmiddels heeft u een motor geselecteerd voor uw toepassing maar hier dient nog een tandwielkast aan te komen om bijvoorbeeld een hoger koppel, lager uitgaand toerental of een optimale massatraagheidsverhouding te realiseren. Maar een planetaire tandwielkast kopen is zo eenvoudig nog niet, er zijn namelijk meerdere wegen naar Rome. Waar moet u precies op letten bij het kopen van een tandwielkast? Wij bespreken de meest voorkomende termen en wat deze voor uw aankoop betekenen.

Lees meer >

Apex Dynamics BV is als partner betrokken bij de schoonste expeditie ooit, Clean2Antarctica. Energie neutraal en zero-waste naar de Zuidpool, volg deze extreem bijzondere expeditie via ons website en youtube kanaal.

Lees meer >

Apex Dynamics BV sponsort de 21 studenten die namens de Universiteit Leuven deelnemen aan de Bridgestone World Solar Challenge als team Punch Power Train Solar Team. De ingenieursstudenten hebben 13 maanden gesleuteld aan de Punch 2 die op 8 oktober begint aan de 3.000 KM lange tocht van Darwin naar Adelaide. De Punch 2 mag zich bewijzen in een enorm competitief speelveld van meer dan 50 teams. Elk wil het parcours zo snel mogelijk afleggen!

Lees meer >

De voedselverwerkende industrie heeft vanzelfsprekend stevige hygiëne-eisen en daar moeten ook tandwielkasten aan voldoen. De eisen verschillen per land en per plaats in het voedselverwerkende proces maar de belangrijkste factoren zijn materiaalkeuze, aseptische voorwaarden en tot slot het smeermiddel. Deze laatste wordt regelmatig over het hoofd gezien terwijl dit een essentieel element is. Het Amerikaanse USNSF ontwikkelde een inmiddels in de markt geaccepteerde standaard (H1 t/m H3) maar daar is ook een ISO certificering bijgekomen. In dit artikel bespreken we beide.

Lees meer >