Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Team Rembrandts onthult robot aan vooravond competitie

Team Rembrandts, het scholieren- en studententeam dat strijdt in de First Robotics competitie, onthulde op 22 februari de wedstrijdrobot. Over een week is al de eerste regional in de VS, hoogste tijd dus om met woordvoerder Teun Dobbelsteen stil te staan bij de doelen en ambities van dit bijzondere team.

Teun Dobbelsteen zit in 5 VWO en dit is al het tweede jaar dat hij lid is van Team Rembrandts. Zijn betrokkenheid is dit tweede jaar helemaal uit de hand gelopen want dit jaar is hij niet alleen betrokken bij de bouw van de robot maar bestuurt hij als ‘driver’ de robot tijdens de regionals in de VS en vertegenwoordigt hij het team voor de Chairmans Award.

Teun Dobbelsteen“De Chairman’s Award is misschien wel de belangrijkste onderscheiding voor ons team. Deze beloont het team dat het meest de visie en doelen van FIRST belichaamt; het aanmoedigen van de jeugd om zich te verdiepen in wetenschap en techniek.”

Hij is al van jongs af aan bezig met het uit elkaar halen en terug in elkaar zetten van electronica en andere apparatuur. Toen hij vorig schooljaar de presentatie van Team Rembrandts zag hoefde hij niet lang na te denken en schreef zich in.

Het bouwen van de robot

Elk team heeft 6 weken om op basis van een basis kit en een nieuw speelveld met een wedstrijdwaardige robot te komen. Van concept naar ontwerp en bouw in 6 weken is natuurlijk al een enorme uitdaging op zich!

“De ‘kit of parts’ laten wij eigenlijk links liggen, die fase zijn we wel ontgroeid. Wij benaderen de wedstrijd in eerste instantie vanuit een strategie. Die strategie bepalen we op basis van de verschillende spellen en de keuzes die wij daarin als team maken. Dit jaar gaan we elke opdracht uitvoeren met als uitzondering klimmen. Op basis daarvan stellen we een functies- en vereistenlijst op.

Metric tjidens onthulling 22-02-2018Pas als het team een functies- en vereistenlijst heeft gaan we testen. Dat is heel erg rudimentair, vaak werken we in hout de mogelijke systemen uit en bepalen welke we we gaan gebruiken. Dat is de basis voor het uiteindelijke ontwerp van de robot die we tekenen in Solidworks. Een goed voorbeeld is de vereiste dat we een schuine hoek op wilden kunnen rijden. Door die drivetrain in hout te testen wisten we vooraf dat we goed zaten.”

De verschillende sponsoren van het team gaan vervolgens op basis van deze tekening aan de slag met de analyse en fabricage van de onderdelen. Ook de kennis en ervaring van de sponsoren komt op dit moment om de hoek kijken en ze kunnen suggesties doen voor verbeteringen. Maar daar stopt de inmenging ook, het team bepaald volledig hoe de robot in elkaar steekt.

Het duurt best even voordat alle onderdelen binnen zijn. Onze programmeurs bouwen in de tussentijd aan de verschillende systemen op basis van eerdere robots. Op die manier staat een deel van het raamwerk al voordat de robot in elkaar zit. In de echte robot is het dan vooral nog finetunen en oplossen van problemen.

Verwachte prestaties

Onthulling Team Rembrandts robot 22-02-2018Toen we Teun vroegen naar het testen van de robot en hoe Team Rembrandts verwacht te gaan presteren kwamen er twee duidelijke antwoorden:

“Wij testen zo min mogelijk in wedstrijdomstandigheden. De techniek en het ontwerp moeten op zichzelf staan, alles rekenen we zo ver mogelijk door. Een test gebruiken we enkel om fouten op te sporen.

En qua prestatie, dat vinden wij als team niet zo belangrijk. Voor de Amerikaanse teams is het vaak een klein schoolreisje maar voor ons is het een echte wereldreis en ongelooflijke ervaring. Dat willen we niet verpesten door teveel bezig te zijn met winnen of verliezen.”

Onthulling

Op 22 februari werd de robot onthuld voor vrienden, familie en sponsoren. Of beter gezegd, de ‘beunbot’ werd onthuld. Team Rembrandts maakt namelijk twee robots, een wedstrijdvariant met mooi geanodiseerd metaal en een robot die wel eens een krasje kan krijgen. De wedstrijdrobot was op het moment van de presentatie al in een hermetisch gesealde kist op weg naar de VS voor de wedstrijden die op 1 maart beginnen.

Waarom Team Rembrandts

De missie van Team Rembrandts is het promoten van techniek en wetenschap bij jongeren. Rondom deze bijzondere competitie kunnen ze laten zien dat dit een super interessant studie- en werkveld is. Dat doen ze door deelname aan deze competitie maar ook door het organiseren of bijwonen van zo’n 30 evenementen gedurende het jaar op bijvoorbeeld scholen, instellingen en bedrijven. De betrokkenheid van zoveel verschillende scholieren en studenten met uiteenlopende interessegebieden is prachtig om te zien.

Apex Dynamics blijft Team Rembrandts natuurlijk op de voet volgen middels onze speciale pagina maar u kan het team ook direct volgen via Facebook.