Video call een adviseur
Nederlands / English
ZoekenApex search
Terug naar overzicht

Apex Dynamics en Team Rembrandts: al 3 jaar partners in robots én technici van de toekomst

Team Rembrandts is vorige maand gestart met de voorbereidingen voor de nieuwste uitdaging in de FIRST Robotics Competition. Met Gijs de Veer, bestuurslid bij Team Rembrandts, spraken wij over de ontwikkelingen binnen het team de afgelopen jaren, de nieuwste uitdaging en de relatie met Apex Dynamics. Wat staat er dit jaar te gebeuren?

Gij de Veer Wie is Gijs de Veer

Gijs de Veer is al een aantal jaar onderdeel van Team Rembrandts en sinds 2018 ook lid van het bestuur. Vorig jaar richtte hij zich als bestuursvoorzitter voornamelijk op de samenwerking tussen het team en de betrokken partners. Dit jaar combineert hij zijn studie en stage met een rol in het leiderschapsteam. Gijs is bezig aan zijn derde jaar van de Engelse opleiding Mechatronica aan de Fontys Hogeschool en loopt stage bij MTA BV in Helmond. Bij MTA bereid hij de automatisering van een bestaande productielijn voor door middel van, hoe kan het ook anders, robotica. Werk en hobby staan voor Gijs dus niet zo ver uit elkaar.

In zijn rol binnen het leiderschapsteam zal Gijs zich bezig houden met de middelen die de stichting beschikbaar heeft, maar ook met het verbeteren van de samenwerking met het bedrijfsleven. Want, naast nog een keer wereldkampioen worden, wil Gijs ook jongeren enthousiast maken over techniek.

FIRST Robotics Competition

Trophy wall Nog een keer wereldkampioen worden is dus het doel. Maar wat houdt dit precies in? Voor wie die het toernooi nog niet kent: ieder team bouwt uit een mix van voorgeschreven en eigen onderdelen een robot die verschillende opdrachten moet kunnen uitvoeren. Denk dan aan het verplaatsen van ballen of het plaatsen van ringen op een bouwwerk. De winnaar van het toernooi wordt tot wereldkampioen gekroond.

Maar er zijn ook andere prijzen te verdienen. Op basis van verschillende teamprestaties reikt een jury trofeeën uit, waarmee bijvoorbeeld de combinatie van het enthousiasmeren van jeugd en het gebruik van techniek worden beloond.

Robots bouwen is cool

Team Rembrandts won sinds haar oprichting in 2012 al 20 awards(!), onder andere de Excellence in Engineering Award en de Engineering Inspiration Award. Vorig jaar bekroonde het team dit succes met winst op het FIRST Robotics kampioenschap. Team Rembrandts is dus de zittende wereldkampioen. Maar dat kwam niet vanzelf:

“Na een heel slecht jaar in 2016 heeft het toenmalige bestuur van Team Rembrandts goed nagedacht: wat willen we, wat kunnen we en hoe kunnen we ons resultaat verbeteren? De lijn die zij vervolgens hebben ingezet leidde tot onze eerste winst op een regionaal toernooi in 2017 en nu zijn we de huidige wereldkampioen. De wereldtitel is natuurlijk een droom en het was ook een toekomst doel, maar niemand bij Team Rembrandts had verwacht nu al wereldkampioen te zijn. Nog een keer winnen is daarom voor ons zeker een droom.”

Voor Gijs persoonlijk is wereldkampioen worden ook een doel, maar wat hij écht wil bereiken met Team Rembrandts is het ontwikkelen van een systeem om jongeren te blijven enthousiasmeren over techniek en robotica. Uiteindelijk wil Gijs dat je in Nederland niemand meer hoeft uit te leggen hoe tof robots zijn, of hoe leuk het is om als team aan de FIRST Robotics wedstrijden te werken.

Jongeren enthousiasmeren over robots en techniek

“Wij willen robots populair maken onder jongeren en focussen ons op leerlingen die nog geen keuze hebben gemaakt. Enthousiaste scholieren kunnen soms al verder zijn als studenten omdat zij uit enthousiasme zoveel zelf leren. Veel scholieren met programmeerkennis zitten al ver boven het studieniveau wat betreft programmeren in javascript of design in SolidWorks. Startende studenten die vanuit Team Rembrandts komen hebben vaak op technisch inhoudelijke kennis al een stap voor in hun studie.”

Binnen het team is veel diversiteit, middelbare scholieren werken samen met studenten en al afgestudeerde professionals, in techniek of grafisch design. Heel veel verschillende mensen die zich op hun eigen manier ontwikkelen en hun weg vinden, dat vindt Gijs het allerleukste aan Team Rembrandts. Het team werkt nauw samen met verschillende bedrijven in de technische sector. Gijs ziet dat er steeds meer binding tussen de bedrijven en studenten ontstaat, mensen voelen zich betrokken bij het team. Dit leidt bijvoorbeeld tot meer stageplaatsen voor teamleden.

Rembrandts en Apex Dynamics: wat staat er dit jaar te gebeuren?

Apex Dynamics is één van die bedrijven waar Team Rembrandts mee samenwerkt, in 2020 voor het derde jaar. Dit jaar kijken Team Rembrandts en Apex samen hoe ze, naast de technische kennis, ook inhoudelijk gebruik kunnen maken van de APEX producten. Hoe kunnen we de Apex producten inzetten in de robot?

“Thom en Apex zijn heel enthousiast en betrokken. We hoeven ze eigenlijk vrij weinig te informeren, ze zijn altijd op de hoogte! Zij zijn heel betrokken bij ons proces en dit jaar werken een aantal projecten binnen ons team aan het daadwerkelijk integreren van Apex producten in onze robot.”

Een hybride robot bouwen is dé uitdaging van 2020

Op dit moment is Team Rembrandts volop in voorbereiding voor de FIRST Robotics Competition 2020. Begin januari ontving het team een film en boek van 130 pagina´s met de spelregels voor dit jaar en kon het ontwikkelen beginnen. Dit jaar moet de robot onder andere ballen kunnen verplaatsen, naar de andere kant van het speelveld brengen en daar in twee verschillende doelen schieten. Van deze twee doelen bevindt één doel zich op zo’n 2 meter hoogte. In een ander spelelement moet de robot zichzelf met andere robots optrekken en balanceren aan een soort klerenhangersysteem.

APEX Dynamics volgt Team Rembrandts op deze speciale webpagina.